vrijdag 27 mei 2011

bezoek

Kobe's dag kan niet meer stuk.  Vandaag is zijn robot, die hij gekregen had van de sint, aangekomen in Nieuw-Zeeland.  Koen's broer Dirk en zijn vrouw Karin zijn deze middag aangekomen in Wellington en ze hebben voor de kinderen een aantal dingen uit België meegebracht.  Feest alom !
We gaan het weekend samen doorbrengen en maandag vliegen ze door naar Auckland.
De voorbije dagen zaten Dirk en Karin in Christchurch.  Blijkbaar is de stad nog erg aangedaan door de aardbeving van februari.  De volledig binnenstad is nog steeds afgesloten en heel wat restaurant en winkels zijn nog gesloten vanwege instortingsgevaar.
Karin en Dirk zijn trouwens zelf de eerste ochtend wakker geschud door een aardbeving.  Het blijft in Christchurch erg onstabiel.

zondag 22 mei 2011

assembly

Vorige week vrijdag was het op school terug 'full school assembly'.  Tijdens zo'n assembly wordt allerlei informatie uitgewisseld tussen de leerlingen, de leerkrachten, de ouders en de directie. Sommige klassen of leerlingen geven een voorstelling adhv beeldmateriaal (foto's, powerpoint, video...) van hun voorbije schoolweken in 'term two'. Zo had een bepaalde klas een leuke video gemaakt over hun voorbereiding voor de Cross Country; een andere klas had een powerpoint gemaakt over de 'swimsports', nog andere stelden hun proefjes voor ivm hun thema 'chemistry'...  Leuk om iedereen  zo aan het werk te zien. Alles wordt voorgesteld op een groot scherm in de sportzaal.  Wat computers en technologie betreft, is de school erg goed uitgerust.  Iedere klas heeft een aantal computers en een beamer met groot uitschuifbaar scherm, de juf heeft een eigen laptop en digitaal fototoestel, iedere klas heeft een telefoonverbinding met het 'hoofdgebouw' , iedere klas heeft een internetverbinding en alle computers van de klas zijn draadloos verbonden met één grote printer( die in het hoofdgebouw staat).  De schoolbibliotheek heeft een uitleensysteem via de computer ...enz
Tijdens deze assembly's wordt er ook gezamelijk gezongen.  De kinderen hebben een uurtje in de week 'zang'.  Tijdens deze zanglessen worden bekende en minder bekende liedjes geoefend zoals liedjes van The Beatles, Snowpatrol, Uncle Cracker, Pink Floyd...  Toch mooi om de ganse school te horen zingen, deze keer onder begeleiding van een leerkracht met z'n gitaar.  Hanne en Nore vinden deze zanglessen bijzonder leuk.
Op zo'n assembly deelt de directeur ook een aantal 'awards' uit, aan diegenen die eens een proficiat verdienen of diegenen die nog dat duwtje in de rug nodig hebben.  Deze week hebben Eva en Kobe een award gekregen.
Eva heeft dit papiertje dubbel en dik verdiend.  Ze doet het fantastisch goed op school - ze is goed mee het het lezen, schrijven en rekenen.
Ook Kobe heeft een pluim verdiend.  Hij evolueert snel en begint het lezen en schrijven toch al goed door te hebben. 


Nore heeft tijdens dit assembly haar certificaat gekregen voor haar prestatie in de' swimsports' van de voorbije termijn..  Ze behaalde een 1ste en 3de plaats in het competitiezwemmen.



donderdag 19 mei 2011

19 mei 2011

De felle wind is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor zacht zonnig weer.  Blauwe hemel en 17°C.  Voor het hele weekend belooft men dit aangename weer.
Met dit open weer zijn de heuvels rond Plimmerton prachtig van kleur en vorm.
Soms lijken ze net  geschilderd, olie op doek.
De heuvels aan de ene kant en de zee aan de andere kant. Dit zorgt toch voor een uniek kader.
Hier is de zee niet eindig. Bij helder weer kijken we steeds uit op het Zuid-eiland.
Soms kan je het Zuid-eiland zo helder zien, zodat het precies dichtbij lijkt.
Gisteren zagen we zelfs de besneeuwde toppen van de Kaikoura Ranges.  Prachtig.
Niet alleen bij mooi weer maar ook bij stormweer is de zee fotogeniek.  

maandag 16 mei 2011

15 mei 2011

Hevig storm- en regenweer trekt over het land.  Tot woensdag wordt voor gans Nieuw-Zeeland ernstig stormweer verwacht. Windstoten tot 120km/u.   Het ganse weekend heeft het bijzonder hard gewaaid en 's nachts en 's morgens enorm geregend.  Bakken water vielen uit de lucht, echte wolkbreuken, tropische regenbuien...  in en rond Wellington stonden heel wat straten onder water.  Gelukkig trekt de hemel overdag open en komt een blauwe hemel tevoorschijn maar de windstoten blijven intens.

Deze ochtend is Christchurch voor de 3de maal getroffen door 'hevige' naschokken.  Het blijft er nog steeds erg onrustig onder de aardkorst. 

dinsdag 10 mei 2011

term two

Koen is weer in België en de kinderen zijn begonnen aan hun 2de termijn. Wat vliegt de tijd hier snel !  Deze termijn loopt van 2 mei tot 15 juli 2011, zonder onderbreking (enkel op maandag 6 juni hebben de kinderen vrijaf omwille van Queen's Birthday).   Een nieuwe termijn betekent ook nieuwe uitdagingen voor hen.  Op school wordt er deze termijn vooral gelopen ter voorbereiding op de 'cross country' eind deze maand.  Op het vlak van leren starten Nore en Hanne met een 2de taal.  Ze hebben zelf een keuze kunnen maken uit een 6-tal talen (Engels, Frans, Duits, Spaans, Japans, Maori en gebarentaal).  Ze hebben beide voor Japans gekozen.  Morgen krijgen ze hun eerste les.
Ook de naschoolse activiteiten kan je per termijn wijzigen.  Alle activiteiten betaal je per termijn. Dit komt deels omdat er in Nieuw-Zeeland wintersporten en zomersporten zijn .  Wintersporten zijn bvb skiën, netball en hockey; zomersporten zijn dan rugby, cricket en zwemmen.  De meeste kinderen hebben hier een wintersport en een zomersport.  Eigenlijk is dit wel leuk want deze termijn gaan Hanne en Nore meer dansen en zwemmen.  Ze zijn aangesloten bij de 'Dash Swimschool' in Porirua en elke dinsdag gaan ze een uur baantjes trekken onder begeleiding van een coach. Vandaag de eerste les gehad en vrij intensief gezwommen.  In de dansstudio waar Hanne Hip Hop volgt, willen zowel Hanne als Nore ballet en jazz volgen.  Ook Kobe en Eva zien een Hip Hop les wel zitten.  Je hebt er  Hip Hop boys ( (5j-8j) en de Hip Hop Girls (5j-8j) op donderdag.  Hun turn-uurtje wordt dan verlegd naar een ander moment op maandag.  En zo blijven we bezig, ontdekken we nieuwe dingen, gaan de kinderen andere uitdagingen aan ( challenges)  en leren we nieuwe mensen kennen.

vrijdag 6 mei 2011

term 2

De paasvakantie is voorbij.  We hebben genoten van 2 ontspannen weken in de buitenlucht.  Slechts 2 dagen wat minder weer gehad maar voor de rest meestal 15 à 20°C.  De ochtenden en avonden zijn wel fris en 's avonds is het reeds om 18u pikdonker.
Koen is 2 weken 'op bezoek' gekomen.  De eerste week hebben we vooral in de omgeving van Wellington doorgebracht.  Eén van de mooie plaatsen die we hebben bezocht, was Castlepoint.  Een ruig kustgebied dat vooral gekend is bij surfers. In bepaalde baaien zijn de golven er echt zoals op de surfprentjes, alsook de surfers zijn er van een hoog niveau.  Deze kust is op bepaalde plaatsen niet echt geschikt voor beginnelingen.

Nore's vriendin, MacKenzie, was in Castlepoint op vakantie.
De kinderen hebben uren in het water gezeten.  Ook Koen heeft zijn eerste surflessen goed doorstaan. 

Zelfs Eva trotseerde het koude water en sprong door de grote golven.
Kobe hield zich liever met andere dingen bezig .

Voor de 2de week van de paasvakantie hadden we een mobilehome gehuurd en zijn we richting Taranaki, Rotorua en Lake Taupo gereden ( midden noordeiland). 
Taranaki (westkust) is vooral bekend om zijn vulkaan 'Mount Egmont' ,ook Mount Taranaki genoemd , (2518m).  Midden in het Mount Egmont National Park ligt deze prachtige vulkaan.  Volgens geologen is Mt Taranaki uitgedoofd - de laatse uitbarsting was 350 jaar geleden.
Het landschap  rond de vulkaan is erg heuvelachtig.
In de verte zie je de besneeuwde top van Mount Taranaki.



Vanuit Taranaki zijn we via de 'Forgotten Highway' naar Rotorua gereden.  Langs deze forgotten highway is
effectief geen kat te bespeuren, op het 150 km lange traject hebben we met moeite 15 wagens gezien.
Wel adembenemend mooi.

Rotorua is het vulkanisch centrum van het noordeiland, gelegen rond de slapende vulkaan Mt Tarawera : je ziet er kokende meren, spuitende geisers, modderpoelen en stomende straten en je kan er tot rust komen in de hotpools.
Rotorua wordt ook 'Sulpher City' genoemd.  Je kan de stad vooral ruiken.



Vanuit Rotorua zijn we via Lake Taupo en het Tongariro National Park terug naar Wellington gereden.
Het Tongariro National Park wordt vooral gedomineerd door de 3 actieve vulkanen Raupehu (2797m), Ngauruhoe (2294m) en de Tongariro (1962m).
Mount Raupehu is de hoogste berg van het Noordeiland en ook de meest actieve van de 3 vulkanen.
De laatste uitbarsting was in 1995-1996.
We hebben veel gezien, geleerd, gewandeld en genoten.
En Eva heeft tijdens deze rondreis geleerd hoe je de afwas moet doen....