donderdag 29 november 2012

29 november 2012

De zomer is er !  Heerlijk t-shirt weer overdag.  's Avonds koelt het nog steeds af, een polar fleece is geen overbodige luxe.
Voorbije zaterdag was het het jaarlijkse schoolgala, de 'fundraiser' van het jaar.  Gelukkig was het een prachtige dag en waren er tal van bezoekers.  Op één dag is de schoolkassa 46.000 NZD rijker, de hoogste geldophaling ooit.  Het schoolgala wordt helemaal gerund door ouders.  Het is één grote kermis met tal van leuke attracties voor de kinderen vb, een ritje op een Harley Davidson, een tochtje op een jetski, springkastelen
 

,  flightsimulator, mysterie jars, trampolines, duck race in het zwembad,

live optredens van de kinderen, kids café , de 'dunking machine '....
Nore was dit jaar 'slachtoffer' voor de dunking machine. Met het mooie weer deed een emmer koud water over je heen goed.  Plezier alom.
 
Ons skigerief zit op zolder.  Nu wordt het tijd voor wat watersporten !
We zijn sinds vorige week de trotse eigenaar van 3 kayak's ( één dubbele en 2 enkele).  Een motorboot staat op het verlanglijstje maar onze portemonnee laat dit helaas nog niet toe.  Weet niet of we dit 'doel' ooit gaan bereiken.  Voorlopig stellen we ons tevreden met de kayak's :-)
Koen heeft een gans katrol-systeem uitgewerkt in de garage om ons nieuwe speelgoed netjes op te bergen.
 
Na school gaan de kinderen vaak naar zee.  Ze kayakken of doen aan 'jetty jumpen'.
 
 

 

vrijdag 16 november 2012

15 november 2012

Term 4 gaat vooruit als een trein.  Nog een 4-tal weken en Hanne 's grote verlof begint.  De eerste twee jaar hebben de college-studenten geen examen.  Ze krijgen enkel grote toetsen van hun hoofdvakken en deze resultaten dienen enkel om de kinderen in het volgende jaar op het juiste niveau te plaatsen/ om ze in' klassen-van-gelijk-kunnen' te groeperen.  Zittenblijven kent men hier niet.  Iedereen gaat naar het volgende jaar met aanpassing van zijn/haar leerprogramma.  Uiterst zelden wordt een jaar overgedaan en dit meestal op vraag van de ouders.
Wat ook erg verschillend is van het Belgische schoolsysteem is, dat de 3 laatstejaarsafdelingen (year 11, year12 and year 13) blokverlof hebben 'Study leave' .  Men krijgt een week of langer blokverlof  alvorens een examen af te leggen. 
Ook Nore is vandaag naar Tawa college gegaan om testen Engels en Wiskunde af te leggen.  Op basis van de resultaten van die testen maakt men de klassenverdeling op.  Volgende maandag gaan we Nore's uniform afhalen .... de start in de grote school nadert ook voor haar. Er gaan slechts 4 andere leerlingen van Plimmerton School mee naar Tawa college.  De meesten zijn niet binnengeraakt dit jaar.  Nore's vriendinnen gaan naar andere scholen in Wellington.    Gelukkig wonen de meeste hier in Plimmerton en doen ze vaak dezelfde sportactiviteiten zodat ze elkaar zeker nog veel zullen ontmoeten. Nore en Hanne zijn sinds kort ook Facebook-aanhangers.  Deels uit 'moeten' daar een aantal van hun sportclubs (cheerleading and the Surf Life Saving) nota's:berichten en wijzigingen verzenden via Facebook.
Een nieuwe Term, betekent ook nieuwe sporten.  Nore is gestart met 'touch-rugby'. Ze speelt elke zaterdag een match en ze vindt dit een super-sport.  In Term 2 en 3 speelde ze netball in het schoolteam. Nu speelt ze voor de eerste keer 'touch'.  Blijkbaar zijn er verschillende vormen van rugby en 'touch' is er ééntje van.  Het is in ieder geval niet de brutaalste-het gaat er erg gemoedelijk aan toe.  Nore is tevens 'captain' van de ploeg :-).
Ook de Surf Life Saving is terug gestart en Eva is haar eerste seizoen begonnen.  Ze zit in de kleinste 'Nipper'groep.


Hanne zit nu bij de 14+ categorie.  Vanaf nu wordt er meer getraind en krijgt ze de mogelijkheid om andere disciplines te beoefenen.  Ze heeft er zin in.
Vorige week heeft ze haar eerste 'medaille' behaald , The 'Bronze Medal'.  Ze mag fier zijn op haar prestatie want deze test was alles behalve gemakkelijk.  Ze heeft er heel wat voorbereiding aan gehad .  Alvorens aan het examen te mogen beginnen, moest ze eerst 400 m freestyle (=crawl) zwemmen binnen de 9 min.  Een erg lastige zwemslag maar ze heeft de afstand gezwommen in 7min47sec.  Dan op naar de volgende proeven nl 1. theorie ( mondeling en schriftelijk), 2. EHBO met praktijk examen en ten derde reddingsacties (rescue's ) in zwembad en in zee.  En dit allemaal in het Engels, 'chapeau'.
Term 4 betekent ook de jaarlijkse 'Spring Tramp) (lentewandeling) met de laatstejaars van lagere school.  Een ferme wandeling dit jaar van 4u, met veel klimmen en dalen.  Gelukkig in een mooie omgeving .



Ook ik houd me hier meer dan voldoende bezig.  Vooral met het spelen van Taxi-service, na de schooluren.  Zeker vorige week, toen ik er alleen voorstond en Koen op cursus was naar Johannesburg ( Zuid-Afrika).  Het is natuurlijk eenvoudiger als ook hij thuis is 's avonds en we de taken wat kunnen verdelen.
Sinds begin oktober ben ik leesmoeder op school.  Ik werk, als vrijwilliger, 1u per week met een 4-tal kinderen, die ik elk apart een 15 à 20 min extra leesbegeleiding geef.   Voor mezelf een goede oefening en een aftasting op mogelijk werkterrein.  In Nieuw-Zeeland is er erg veel vraag naar Speech and Language therapists.  het werk op zich zie ik wel zitten.  Ik heb alleen geen zin om die papiermolen weer aan te zwengelen.   Zeker nu we NZse residentie hebben verkregen en we door het grote papierwerk heen zijn.
Naast heel wat help bieden op school, ben ik graag bezig in de tuin.  Zeker nu de lente aankomt en de tuin helemaal tot leven komt.

De eerste warmte werpt haar eerste vruchten af.  Letterlijk dan nog wel want de eerste aardbeien uit eigen tuin smaakten heerlijk !


.