woensdag 6 maart 2013

sportieve week

Deze week ben ik 2 dagen met Eva en Nore onderweg geweest naar sportcompetitie's.  Eva was /is geselecteerd voor het Plimmerton School Rippa Rugby team en gisteren had ze haar eerste match in  Petone tegen andere scholen van Wellington.  Ze was erg blij met haar selectie, ook al bestaat de voltallige schoolploeg voor het grootste deel uit jongens.  Slechts 3 meisjes spelen mee. Het schoolteam heeft  4 wedstrijden gespeeld en Plimmerton school heeft ze allen gewonnen !  Eva was in de wolken .
 
 

Vandaag ben ik met de Nore naar de Wellington Athletics gegaan.  Ze was geselecteerd om Tawa College te gaan vertegenwoordigen op de 300m sprint en de 800m. Ook deze atletiek wedstrijd is een competitie tegen andere scholen van groot Wellington en Kapiti Coast.  Het is zowel voor de juniors als de seniors.  Alle disciplines van atletiek waren vertegenwoordigd nl. hinkstap springen, hoogspringen, ver-springen, kogelstoten, discus, speerwerpen en alle loopdisciplines.  De wedstrijd was in Wellington city zelf, op een heuse atletiekpiste.  Er heerste een toffe sfeer .
Nore was wel wat nerveus want eigenlijk had ze niet geoefend voor dit event.  Haar leerkracht lichamelijke opvoeding had haar ingeschreven.  Ze heeft het meer dan goed gedaan !  Op de 300m is ze eerste geworden ( na een ferme eindsprint ) en op de 800m is ze als 4de over de streep gekomen.  Een knappe prestatie ! 



Normaal gezien vertrok Hanne morgen naar Mount Manganui met de Surf Life Saving om er deel te nemen aan de Nationals.  Honderden jongeren van Surf Life Saving Clubs van over gans NZ komen het tegen elkaar opnemen op één van de mooiste beaches van het Noordeiland. 
Jammer genoeg heeft ze dit moeten annuleren daar ze vrijdag wordt geopereerd aan haar elleboog van een reeds langbestaand sportletsel.  Reeds maanden/jaren (ook al in België bij het turnen) heeft ze last van een pijnlijke rechter elleboog.  Onderzoek ( x-rays en MRI scan) heeft uitgewezen dat ze stukjes botsplinters heeft die in haar elleboog rondcirculeren en  die voor opflakkerende ontstekingen zorgen ( volgens meneer doctoor Osteochondritis Dissecans van het capitellum :-) ).  Die stukjes bot worden vrijdag verwijderd :-( .
+ 6 weken rust en hopelijk nadien weer sportief actief.   Cheerleading en tumbling zal ze vermoedelijk definitief moeten opgeven (wat Hanne natuurlijk erg spijtig vindt). 
Volgens NZ normen mag Koen, als vader, de operatie zelf niet uitvoeren - hij heeft de ingreep moeten overlaten aan één van z'n collega's. 




maandag 4 maart 2013

zomer in NZ

De maand februari is zoals gewoonlijk, goed gevuld, voorbij gevlogen.  We hebben alweer niet stilgezeten.  Hanne en Nore zijn reeds één maand naar school gegaan.  Nore stelt het goed op haar nieuwe school, alleen de les Engels is zware kost.  Hun lijst met verplichte lectuur is niet niks...  auteurs van in de jaren 'stillekes' en een  woordenschat om U tegen te zeggen.  Nore is zich momenteel door haar eerste kanjer aan 't worstelen, een boek van Charles Dickens  'Great expectations'.  Gelukkig bestaat er zoiets als internet en kunnen we korte inhoud en andere verslagen zorgvuldig opzoeken.  Dat zorgt toch voor enige verlichting !
Ook Hanne heeft al heel wat opzoekwerk moeten doen voor 'social studies'.  Zij is de politiek van NZ aan het bestuderen, wel boeiend maar moeilijke materie voor kinderen van 14jaar.  Dit weekend heeft ze een gans 'essay' moeten schrijven over  het NZse besturingssysteem.  Speeches schrijven en essay's opstellen is bijna dagelijkse kost hier.
Nore en Hanne zitten voor alle vakken in de 'stream'classes,  dwz het hoogste niveau.  Ze kunnen dit wel aan als ze voldoende hard blijven werken.  Vooral naar de toekomst toe, naar verder studeren, is dit erg belangrijk.  In NZ kan je niet zomaar je verdere studierichting kiezen.  Je moet voldoende punten en hoge scores halen om in bepaalde richtingen binnen te worden gelaten. Year 11 (Hanne volgend jaar), year 12 and year 13 zijn erg belangrijke schooljaren daar iedereen begint aan z'n NCEA examens.  Dit is een apart systeem van examineren waar we ons nog eens in moeten verdiepen.
Gelukkig hebben Hanne en Nore, buiten de hoofdvakken, eigen gekozen vakken.  Nore volgt een aantal uur per week muziek en dans.  Hanne volgt ook 4u dans en 4u Te Reo Maori.  Volgend jaar gaat de Maori-klas naar Hawaii op 'overseas' trip.  Iedere leerling kan met college op 'overseas' reis gaan.  Dit is geen verplichting maar wel een verrijkende ervaring van wat op school wordt geleerd. Ieder dient wel zelf deze reis te bekostigen.  Op school wordt zoveel mogelijk aan 'fundraising' gedaan maar een groot deel van de kost dien je zelf te dragen.  We zullen ons best doen om die paar duizend dollar :-ç bijeen te sparen tegen volgend jaar...  Zeker nu we ook van plan zijn om wat verbouwingen te starten aan ons huis, zullen we onze uitgaven moeten budgetteren!  We zijn  in onderhandeling met een architect om de keuken uit te bouwen en te vernieuwen.  Renovatie van de badkamers gaan we jammer genoeg nog even moeten uitstellen....  Koen's spaarcenten,die nog in Belgie staan, geven met de huidige wisselkoers, niet de verwachte $$$  :-( .
Het goede nieuws is wel dat Koen aanvaard is voor een permanente positie.  Het voorbije jaar was hij tewerkgesteld als 'vervangend' arts en was het niet zeker of hij voorgoed hier in Wellington aan de slag kon.  Maar het vaste contract is getekend sinds vorige week . Champagne !
Zijn  loon en werkuren blijven hetzelfde maar indien hij wenst kan hij nog wat privé gaan werken.  Dan moet hij natuurlijk zijn vrije dag in de week opgeven,wat ik enigszins jammer zou vinden.  We zien wel...