vrijdag 15 februari 2013

vakantie Zuid-eiland dec/jan 2013

De schoolvakantie loopt ten einde voor de 'grote' studenten.  Hanne en Nore starten morgen met een halve dag school, een korte introductie namiddag.  Donderdag gaat het schooljaar definitief van start.
Eva en Kobe hebben nog een weekje respijt.
Ondertussen zijn we ook al een 10-tal dagen terug van onze vakantie op het Zuid-eiland.  Na 3 weken kamperen waren we blij terug in ons eigen bed te slapen.  Die dunne matrasjes lagen 10 jaar geleden toch comfortabeler dan nu :-)...
We hebben een leuke trip gehad en het weer is redelijk goed meegevallen (slechts een 4-tal dagen gietende regen ).
Vanaf het vertrek uit Wellington  met de overzetboot ( een tocht een 3,5 u) begint het mooie landschap en het vakantiegevoel.  Vooral de tocht naar Picton, op het Zuid-eiland, is erg mooi.  The Marlborough Sounds, met zijn glooiende landschappen, de fjorden, zijn prachtig te bezichtigen vanop het dek van de boot.
De eerste dag zijn we nog doorgereden tot Kaikoura.  Een deel van NZ dat bekend staat voor z'n grote populatie aan walvissen, dofijnen, orka's en zeehonden.  Je kan er 'whale watching' and ' swim with the dolphins' doen.  Beide zaken stonden op het verlanglijstje van de kinderen... 
Vanaf het moment dat je Kaikoura nadert, liggen de zeeleeuwen met massa's op de rotsen langs de weg of zie je ze heerlijk dobberen en duiken in het blauwe zeewater.

 
De 'swim with the dolphins' is echt een onvergetelijke ervaring.  Volgens Hanne en Nore één van de bijzonderste dingen die ze ooit hebben gedaan.  Kobe, Eva en ikzelf hebben niet gezwommen. Eva is de hele tocht zeeziek geweest en heeft een groot deel van de tijd plat gelegen.  Jammer, want ze had er nochtans veel zin in .
Koen, Nore en Hanne zijn een 4-tal keer in het water gegaan tussen een groep dolfijnen.  Massa's dolfijnen waren er die morgen aanwezig.  Ze cirkelen werkelijk rond je, heel dichtbij. Ze zwemmen in volle snelheid onder je, ze spelen, zoeken contact ....



 

De walvissen hebben we bekeken vanuit de lucht.  De zee lag er die dag nogal woelig bij zodat we besloten die beestjes vanuit de lucht te bekijken.  Een helikoptervlucht van 40 min was de ideale manier op de 'spermwhales'  te spotten en het mooie landschap van Kaikoura te aanschouwen.

 

 De kinderen hadden trouwens nog nooit met  een helikopter meegevlogen, dit leek dan ook de plaats om hen dit eens te laten proeven.  De blije gezichten van Kobe en Eva waren meer dan een foto waard ...


Kaikoura is een gezellig stadje aan de zee, omgeven door hoge sneeuwbergen,  een unieke ligging. 



 
We hadden er een leuke camping met zwembad.
 
 Dit zorgde voor de nodige verkoeling na een mooie wandelingen over het schiereiland.


 
Verder kan je in Kaikoura genieten van allerlei zeevruchten en schaaldieren.  Wij konden het niet laten om even te stoppen  aan' Nin's Bin' ,het aantrekkelijke kraampje langs de weg, waar je van de overheerlijke vers gevangen kreeft en mosselen kan proeven.  Puur natuur !


 
Onze tweede stop hebben we gemaakt in Hamner Springs, de enige plaats op het Zuid-eiland waar natuurlijke hotpools zijn.  De natuurlijke warme zwembaden zijn helemaal uitgebouwd tot een heus zwembaden complex met ontelbare verschillende buitenzwembaden (met verschillende temperaturen) en glijbaden .  2 volle dagen hebben we doorgebracht in dit waterpretpark.  Zeker iets om ooit nog eens te doen.





 
Van Hamner Springs zijn we naar de Westkust gereden, één van mijn favoriete plaatsen in NZ.  De groene wildgroei met de vele Nikau-palmen zijn een streling voor het oog. 



 



Hier kan je prachtige wandelingen maken en de kust is er bijzonder ruig, woest.  Aan de Westkust wonen heel wat kunstenaars  en dit deel van NZ is gekend voor z'n 'Goldmining' ( de goudzoekers) en de 'Punaikaiki Rocks'.
Voor de kinderen is de kust in NZ altijd een plaats waar ze creatief kunnen zijn.

 
Heb je eventjes genoeg van de zee, dan kan je altijd een frisse duik nemen in één van de vele meren.
 
Tot slot hebben we onze laatste week doorgebracht aan de ' Golden Bay' en het Abel Tasman National ¨Park.  The Golden Bay is een favoriet vakantieoord voor Nieuw-Zeelanders, daar het weer er meestal beter is dan in de rest van NZ. Veel fruit komt ook van die streek in NZ, er wonen er heel wat fruittelers.  Langs de weg zie je overal kraampjes met verse kersen , abrikozen, perziken, ....  Wij hadden het niet zo getroffen met het weer .  Eén dag zelfs in de gietende regen moeten doorbrengen maar dat heeft ook z'n charmes :-). 



 
In de Golden Bay is een bezoek aan de Pupu Springs een must.  De springs zijn één van de helderste waterbronnen in het land.  Uren kan je je bezighouden met in het kraakheldere water te staren.

 
Verder kan je er het uiterste Noordelijke puntje van het Zuid-eiland bezoeken ' Farwell Spit', met z'n uitgestrekte zandduinen.  Een ideale plaats om te 'surfen' op het zand .



 
 
 
 
In de Golden Bay hebben we een aantal dagen samen gekampeerd met, Rob en Annemarie en hun 2 dochters Bianca en Saskia, vrienden uit Plimmerton.  Gelukkig waren zij helemaal uitgerust om te kamperen en mochten we de frisse avonden gezellig  bij hen doorbrengen ! Waarvoor dank ! :-)
Samen hebben we een aantal toffe wandelingen en uitstapjes gedaan. 


 
Ook Koen's broer Dirk, die ondertussen, met vrouw en kinderen
 in NZ was aangekomen, hebben we tot de Golden Bay gelokt.  Met een mobilehome zijn ze helemaal van Dunedin tot Takaka gereden.  Een lange tocht... maar waarvoor dank ! want we hebben het goed gehad de 5 dagen samen op vakantie.  We hebben samen een deel van het Abel Tasman National Park verkend.  Prachtig.  Zeker een plaats om de toekomst nog eens te bezoeken.  Een apart stukje natuur in NZ waar je dagen kan wandelen en kayakken.  Watertaxi's brengen je naar de plaats van bestemming of komen je weer ophalen.  Een super ervaring voor de kinderen.