dinsdag 28 juni 2011

kapa haka

Op dinsdag hebben de kinderen Kapa Haka (=Maori dance ).  Het bekende Nieuw-Zeelandse rugbyteam 'The All Blacks' start elke grote wedstrijd met de Kapa Haka.  Wel indrukwekkend om hen aan het werk te zien.

woensdag 22 juni 2011

plimmerton splash

Plimmerton mid-winter splash.  Deelnemers : Hanne, Eva en Kobe.
Het was bitter slecht weer afgelopen zondag - wind en regen !  Kobe en Eva waren vastbesloten toch in zee te gaan, weer of geen weer...
Er was veel volk aan het strand in Plimmerton. Kinderen, groot en klein, en volwassenen stonden vol ongeduld te wachten op het startschot voor de zeedoop.  Om 10u30 was het zover ... met veel gegil allen de zee in... Brrrr..... freezing cold water.....
Sommigen hielden het bij pootje baden, anderen doken de golven in. Sommigen hielden het na 2 min al voor bekeken, anderen bleven  wel 15 min. in het koude zeewater.  Eva trotseerde de koude en ging voor een lange zwempartij de zee in :-) .  Gelukkig had ik thuis de verwarming laten opstaan want al klappertandend zijn we, met veel voldoening, huiswaarts gekeerd.  


zaterdag 18 juni 2011

frost

De nacht van donderdag 16/06 op vrijdag 17/06 was de eerste echte koude nacht - 0°C.  Lichte nachtvorst en bevroren autoruiten.  Het is dus bitter koud om uit je bed te komen vooral omdat we geen centrale verwarming hebben en het hele huis is afgekoeld.  Gelukkig geven de 'heatpump' en de gaskachel snel wat warmte.  De meeste huizen hebben een houtkachel of een heatpump.  In sommige huizen is er  geen verwarming en tracht men, met enkel een electrisch toestelletje, de kilte wat te breken.
Op school worden de meeste klassen verwarmd met een heatpump.
Deze 2de termijn zijn de kinderen gestart met 'wetenschap' - science.  Hanne en Nore moeten met een medeleerling een eigen project uitwerken.  Nore maakt iets over de Pauashell /pauaschelp en Hanne doet een werk over natuurlijke kleurstoffen.  Ze moeten zelf opzoekwerk doen en zelf een experiment in elkaar steken.  Op 7 juli worden alle werken van de leerlingen tentoongesteld in de klassen tijdens het Science Festival en kunnen de ouders de wetenschappelijke experimenten komen bekijken.  Ben benieuwd wat er allemaal te zien zal zijn.
Ook Eva en Kobe doen allerlei experimenten ivm vloeistoffen en gassen in de klas.  Eva zit zelfs in een speciaal wetenschapsgroepje op dinsdagnamiddag.  Een aantal leerlingen uit verschillende klassen van het Kowhai syndicate gaan dan in een apart lokaaltje allerlei proefjes uitproberen.  Alle experimentjes  worden uitgebreid gefotografeerd en/of gefilmd .  Het hele proces wordt met tekst/foto's en uitleg aan de muur in de klas gehangen.  Sommige kinderen schrijven er leuke teksten over zoals deze :
" If I was a block of ice I would be solid and freezing and I couldn't move.  But if the sun came out and I got a bit warm I would become a liquid.  I could move with the wind.  People would stand in me and I would splash.  If the sun came out even hotter I would evaporate and people won't see me.  I would be gas."  (geschreven door Saskia uit het 2de lj).
Andere proefjes komen op de schoolwebsite en de klasblog te staan.
www.plimmerton.school.nz

woensdag 15 juni 2011

cross country battle hill

Gisteren, dinsdag 14 juni, was het uiteindelijk de echte scholencross. Deze werd gehouden in Battle Hill.  Battle Hill is eigenlijk een grote schapenboerderij, waar vooral heel wat schapen worden geschoren. Het is dus een erg landelijk gebied.   De naam Battle Hill is afkomstig van een veldslag die daar gestreden is tussen een aantal Britten en een Maorigroep de 'Ngati Toa'.    Dit deel rond Wellington, Porirua, werd bewoond door de Ngati Toa Tribe waarvan Te Rauparaha de grote leider was.  Heel wat straatnamen en namen van gebouwen en domeinen verwijzen naar die periode.  Het sportcomplex noemt Te Rauparaha Arena, het sportdomein het Ngati Toa-domein, ...enz...

Nore was geselecteerd voor deze Cross Country.  Samen met 40 kinderen van Plimmerton School mocht ze het opnemen tegen 7 andere scholen uit de buurt.  Ondanks het feit dat ze niet veel meer had getraind, is Nore 8ste geworden in de year 7 girls.  De eerste 10 mogen door naar de volgende ronde.  Nore is erbij.  Deze cross country wordt dus vervolgd...

 

maandag 13 juni 2011

midwinter splash raumati

Dit weekend hebben Hanne en Nore iets leuk gedaan.  Zondag was er een mid-winter splash aan Raumati Beach en dit ten voordele van de laatstejaarsstudenten van Kapiti College.

  Zij gaan dit jaar op schooltrip naar Frankrijk en organiseren daarvoor tal van activiteiten om wat geld in het laadje te brengen om deze reis betaalbaar te maken voor iedereen.  Vandaag dus de mid-winter splash = met z'n allen de koude zee in, al dan niet verkleed.  Nore en Hanne zagen dit gebeuren wel zitten, 
Wij gisteren naar de 'one dollar shops' en 'the pricebusters' om wat attributen te zoeken om verkleed de zee in te kunnen duiken.  Diegenen met de beste 'costumes' konden trouwens een prijs in de wacht slepen. Verder waren er verschillende prijzen voor de jongste deelnemer ( was een jongen van 5 jaar), voor de oudste deelnemer ( een vrouw van 76j),  voor de beste verklede leerkracht, voor diegene die het langst in het water bleef, voor de best verklede leerling,....
Je raadt het nooit.... Hanne en Nore wonnen de prijs van de best-verklede deelnemer/ niet-leerling van de school.  Ik moet toegeven, ze zagen er beide 'gorgeous' uit. Echte dametjes.


Het was een gezellige bedoening; er waren wat kraampjes met gebakjes, hotdogs, soep,...
Raumati Beach is ook een erg mooi badplaatsje.  Je hebt er een heel mooi zicht.  Bij helder blauwe hemel , zoals vandaag, zie je Kapiti Island, Mana Island en het Zuid-eiland.
De advertentie ivm met deze mid-winter splash hadden we gelezen in de Newsletter van Plimmerton School.  Elke donderdag krijgen de kinderen een ' Newsletter ' mee naar huis.  Donderdag is trouwens de enige dag dat de kinderen met briefjes naar huis komen.  De Plimmerton School Newsletter bevat allerlei informatie van de afgelopen week en de komende week.  Zo konden we in deze newsletter lezen dat de schooldisco 1500 NZD heeft opgebracht en dat de chocoladeverkoop die binnenkort wordt gehouden ook een goede manier is om de school financieel te steunen - dat ze 24 NZD per verkochte doos ontvangen.  De school is, naar de ouders toe, erg open over alles. Je wordt, via de Newsletter, geïnformeerd over de beslissingen van de ouderraad, de resultaten van de vragenlijsten, de opbrengsten van allerlei activiteiten, de geplande verbouwingswerken ....
Ik vind zo'n open communicatie leuk en ondervind dat veel ouders dit appreciëren.  Het is misschien daarom dat de mensen hier gemakkelijk dingen sponsoren.  Men ziet ook steeds direct resultaat m.a.w momenteel wordt een groot deel van het ingezamelde geld gebruikt voor het plaatsen van een nieuw (tweedehands) leslokaal ( gebeurt op z'n Amerikaans , een gans houten leslokaal wordt met een vrachtwagen en kraan ter plaatse gebracht) , worden er nieuwe 'heatpumps' geïnstalleerd in de oudere klaslokalen, werden er nieuwe grote bloembakken geplaatst waar de kleinsten nu groenten(vooral slasoorten) en kruiden in kweken..., enz.... 

Volgend weekend is er een mid-winter splash in Plimmerton ten voordele van de kinderopvang in Plimmerton.  Hanne en Nore kijken al uit naar deze zee-doop.

donderdag 9 juni 2011

National Anthem of New Zealand

De kinderen zingen op school wekelijks.
Eén van hun liedjes is het volkslied van Nieuw-Zeeland.
Hanne en Nore vinden dit een bijzonder mooi lied.
Het is deels in Maori en deels in Engels.
De beelden bij het lied geven een mooi beeld van Nieuw-Zeeland.
Het heeft wel iets, vind ik.

maandag 6 juni 2011

5 juni 2011

Dit weekend is een verlengd weekend.  Maandag is het Queen's Birthday.
Vrijdag was het op school de 'Cross Country'.  De Cross Country is een loopwedstrijd waarbij alle jongens en meisjes het tegen hun leeftijdsgenoten dienen op te nemen.  Alle klassen hebben voor deze wedstrijd 3x/week geoefend.  Het 1ste en 2de leerjaar liepen 2 toeren rond het rugbyveld, het 3de en 4de hadden een  parcours langs de baan en het 5de en 6de (year 7 & 8 = nore en hanne)  liepen een groot parcours langs de zee. 
De eerste vijf van de year 7 & 8 lopen binnen 2 weken tegen de eerste vijf van andere scholen uit de buurt.  De besten daaruit lopen dan tegen de besten van de scholen in Wellington, enz, enz. En uiteindelijk dienen de besten van gans Nieuw-Zeeland het op te nemen tegen elkaar ergens op het Zuid-Eiland. Een mooie uitdaging.
Nore mag door naar de volgende ronde - ze eindigde 1ste van haar leeftijdscategorie.  Hanne greep juist naast de kans want ze eindigde 6de. 
Vrijdagavond was er ook nog Disco op school van 19u tot 21u.  De sporthal werd omgetoverd tot een echte discotheek  en een  DJ draaide muziek.   Er was veel ambiance onder de kinderen en er werd goed gedanst.  Kobe, Eva ,Nore en Hanne hebben zich erg goed geamuseerd.  Eva wil zelfs hier blijven wonen om volgend jaar nog eens naar de disco te kunnen gaan.  Eva wordt vast en zeker een fuifnummer :-) .
Zaterdag had Hanne een verjaardagsfeestje van een klasgenootje.  Ze zijn, ergens in de buurt, gaan muurklimmen.
Vandaag, zondag , was Eva naar een verjaardagsfeestje uitgenodigd .  Dit partijtje ging door in de gymclub.  Op zondag kan je de gymzaal afhuren voor verjaardagsfeestjes.  De kinderen kunnen er alle turntoestellen uitproberen onder begeleiding van een trainer/coach. Op deze wijze kan de turnclub wat extra geld inzamelen en de kinderen amuseren zich kostelijk op de grote trampolines, de klimtouwen, de evenwichtsbalk...

woensdag 1 juni 2011

herfst

Koen's broer en zijn vrouw (Oom Dirk en tante Karin) zijn terug vertrokken.  Het weer was prachtig het voorbije weekend en  we hebben genoten van een tof weekend samen.  Oom Dirk en tante Karin zitten nu in de omgeving van Auckland en keren donderdag terug huiswaarts.
 Zo te horen van iedereen, is het in België een prachtige lente.
In Nieuw-Zeeland is het herfst maar ook hier blijkt het de warmste herfst te zijn sinds jaren.  Gemiddelde temperatuur van 14°C. We hebben dan ook al kunnen genieten van talrijke uren zonneschijn.  Ook is het de natste herfst sinds jaren en ook dat hebben we gevoeld met de bakken regenwater die, bij momenten, uit te hemel neerdaalden.  Alles is dan ook erg groen.
In de herfst kan het licht hier bijzonder mooi zijn - zo zuiver blauw, alles lijkt haarscherp - de avondzon is dikwijls  prachtig.
Hier een foto van het Zuideiland dat duidelijk te zien is in de verte.

Tijdens de herfst zie je ook allerlei vogels in en rond de Pauatahanui  Inlet.  Zo komt er dagelijks een ijsvogeltje op de electrictiteitsdraden zitten voor het huis.
Verder krijgen we geregeld bezoek van een aantal lepelaars die 's morgens en 's avonds in het ondiepe water van de inlet op zoek komen naar voedsel.
In Nieuw-Zeeland zijn er erg veel schapen.  Op de heuvels rondom Plimmerton zie je talrijke witte stipjes op de hellingen lopen.  Massa's witte vlekjes sieren de heuvels.  Heel af en toe kan je de schapen van dichtbij bewonderen.  In Nieuw-Zeeland wordt er nog erg veel lams- en schapenvlees gegeten.