woensdag 30 november 2011

grassheads

Kobe en Eva hebben een 10- tal dagen geleden grassheads gemaakt op school.  We hebben ze goed verzorgd in de hoop weelderige kapsels te krijgen.  En het is ons gelukt.  Het wordt dringend tijd dat ze eens bijgeknipt worden !
Vorige zaterdag waren er verkiezingen in NZ.  Het eindresultaat is dat er niet veel veranderd. The National Party blijft aan de macht voor de komende 3 jaar, met John Key als Prime Minister. Ze haalden 48% van de stemmen binnen.   In NZ is men niet verplicht om te stemmen, er is geen stemplicht.  In totaal zijn 2,2 miljoen mensen naar het stemhokje gegaan (73% van de totale bevolking).  Ik hoor dat de meesten tevreden zijn met het resultaat.  Men is blij dat er niet te veel zal veranderen; dat er een zekere stabiliteit blijft.  Zeker in de huidige 'wereldse' situatie waar een aantal landen toch op wankelen staan.

vrijdag 25 november 2011

opbrengst schoolgala

Het schoolgala heeft dit jaar een mooi bedrag van  33.000 NZD ingezameld (=18.500 euro).  Dit bedrag is ingezameld op 4 uur tijd  (vorige zaterdag tussen 11u en 15u).  Nieuw-Zeelanders blijven me verbazen voor wat betreft hun organisatietalent, hun teamwork en hun productiviteit.

dinsdag 22 november 2011

schoolgala november 2011

Dinsdag 22/11, wat een prachtige zonnige dag.  In tegenstelling tot gisteren want toen was het grijs, grauw, zwaar bewolkt en vooral veel wind.  Het weer blijft erg onstabiel ; ' 4 seasons in 1 day' .  Gelukkig was het zaterdag een redelijke dag want dan hield de school haar jaarlijks schoolgala. 
En aangezien bijna alles buiten doorgaat, is de opbrengst van dit evenement sterk afhankelijk van het weer. 
Tussen 11u en 15u was de school helemaal omgetoverd tot een grote kermis.  Alles op kindermaat, voor groot en klein.

Er was vanalles te doen : springkastelen, mini quad bikes, a petting zoo ( konijntjes, geitjes, lama's ... om te aaien), een ritje met een Harley of een legerjeep, 2de handsbeurs van kleding tot speelgoed,meubels, planten ...., een kid's café, live optredens, tombola's en wedstrijden, ballonnen, face painting/grime, horizontale bungy, brandweer- en politievoertuigen,  ..... . en nog vééééél meer.
 Hanne en Nore hebben meegeholpen aan het kraampje van de face painting.
Hanne had zich ook kandidaat gesteld voor de 'Dunking machine'.  Dit is een toestel waarbij je een emmer koud water over je heen krijgt als iemand het doel raakt.   2 dollar voor 3 ballen.... en gooien maar ..... erg leuk natuurlijk .... vooral als de schooldirecteur, de juf, de burgemeester van Porirua, de politicus Kris Faafoi, je klasgenoot .... op de stoel had plaatsgenomen !
Voor de rest hebben ze allen genoten van de 'crockery smash'.  2 dollar voor 5 ballen...en dan goed mikken op je favoriete bord of tas !
Voor een ritje met legerjeep en moto moesten we aanschuiven in de lange wachtrij.
Had je geen zin om aan te schuiven in de rij dan kon je je ook uitleven op dit autowrak.

Kobe vond het spel met de 'concrete pump' leuk - je moest proberen om 2 grote tennisballen van een pilaar te krijgen door gebruik te maken van het afstandsbedieningspaneel van de betonwagen.  Zo kon je de lange arm van de betonpomp besturen:


Als afsluiter mocht Kobe eens in de cabine zitten en een paar keer aan de hendel van de toeter trekken.
Zijn dag kon niet meer stuk. 
Om 15u werd het Gala gesloten op een originele manier : de brandweer opende de waterslang op het grasveld en spoot de menigte nat.
 Jammer, het  schoolfeest mocht best wat langer duren.

woensdag 16 november 2011

schoolsport

Sporten met de schoolteams vinden Hanne en Nore altijd bijzonder leuk.  Vorige zaterdag hebben ze voor de 2de maal deelgenomen aan een underwaterhockey match.  Er deden 2 teams van Plimmerton School mee.  Team A, die reeds sinds vorig jaar een vaste ploeg vormt, heeft de underwater hockey competitie gewonnen.  Gisteren was er nog eens Rippa Rugby maar dan alleen voor de girls.  Ook Nore en Hanne waren alweer van de partij. Op een groot veld in Lower Hutt namen verschillende scholen van Wellington het tegen elkaar op.  Plimmerton School is 2de geëindigd.  De meisjes hebben erg goed gespeeld.  Bij de prijsuitreiking had de organisatie voor een 'special guest' gezorgd :  All Blacks speler, Piri Weepu, was aanwezig bij de prijsuitdeling.  Erg leuk natuurlijk.  Voor vele meisjes kon hun dag niet meer stuk.  Een dag om nooit te vergeten.  Ook Nore en Hanne zijn naar huis gekomen met een handtekening van de bekende NZer op hun voorarm !
  Voorlopig staan er geen sportcompetities meer op het programma.  De volgende competitie is een 'speech competition'.  Deze week dienen de year 7 and 8 een speech voor te dragen voor de klas.  Een speech van 3 min over een zelf gekozen onderwerp.  Wie het goed doet, gaat door naar de devolgende ronde dwz je speech voordragen voor alle year 7 and 8, dus voor het ganse Taupo syndicate.  Ben je hierin geslaagd dan mag je deelnemen aan de speechcompetitie tussen de scholen van Wellington.  Hanne heeft als onderwerp 'what came first, the chicken or the egg ?' and Nore heeft een speech voorbereid over Facebook 'Are you safe online ?' Ik sta er versteld van hoe vlot ze al een verslag kunnen opstellen in het Engels.

maandag 14 november 2011

november 2011

De tijd vliegt vooruit... nog één maand en de kinderen hebben 'grote vakantie '.  Nog één maand en wij vliegen terug naar België.  We kijken ernaar uit met gemengde gevoelens.  De kinderen kijken het meest uit naar 'de Belgische keuken'; ze hebben al een hele lijst opgesteld met alles wat ze in België nog eens willen eten :-) .  We hebben een menu voor een ganse maand !
De laatste schoolweken zijn wel erg druk.  Volgende zaterdag is er het grote schoolgala.  Dit is een heel groot evenement en dé activiteit van het jaar waarbij het meeste geld wordt ingezameld. De grote sporthal wordt omgetoverd tot een 2de handsbeurs .  Sinds een 3-tal weken stond er op de speelplaats een grote container. In deze container  kon iedereen zijn spullen achterlaten die op de beurs mochten verkocht worden ten voordele van de school.  De container is reeds goed gevuld met kleding, speelgoed, meubels, sportgerief, handtassen, bric-à-brac....  Het wordt een hele klus om alles zorgvuldig uit te sorteren ! 
Vorige week heb ik de flyers uitgedeeld in de straten.  Ook de scholen in de buurt delen de flyers uit aan hun leerlingen.  Iedere school heeft een wekelijkse nieuwsbrief.  In Plimmerton school krijgen de kinderen elke donderdag een nieuwsbrief en daar staan allerlei weetjes in. Weetjes van de school maar ook van activiteiten in de buurt.  Bij de nieuwsbrieven zitten dan ook allerlei reclamefolders van sportclubs, schoolgala's .... In totaal zijn er 4000 flyers de deur uitgegaan.  Het drukwerk van de flyers werd  betaald door de plaatselijke immobiliënkantoren.  Ieder immokantoor verzorgt het drukwerk voor een gala van een bepaalde school.  Onze schooldrukwerk werd gesponsord door Harcourts.
En zo draait het allemaal in NZ.  Maandelijks geeft ieder gezin een aantal dollars uit aan fundraising en sponsoring - en mensen zijn hier voor dit soort zaken erg vrijgevig.  Ook alle grote winkelketens, fastfoodketens,  e.d zamelen af en toe geld in voor een goed doel. 
Laat ons nu hopen dat het zaterdag mooi weer wordt, zodat het Gala een succes wordt.

maandag 7 november 2011

surf life saving

Gisteren hebben Nore en Hanne hun eerste namiddag in de surf life saving goed doorstaan.  Ze vonden het bijzonder leuk en kijken nu al uit naar devolgende zondag.  Gelukkig was de wind zondagnamiddag wat gaan liggen en was de hemel helemaal opengetrokken.  Alhoewel... de zee was erg woelig. Krachtige golven rolden op het strand.  Natuurlijk leuk om met een surfbord in de richting van het strand te 'schuiven' tegen een aanzienlijke snelheid.  Maar minder grappig om met je 'board' tegen de stroom in, over de golven, de zee in te proberen komen.  Het is hard werken om voorbij de golven te geraken.


De surf life saving in Paekakariki is een grote club die zich vooral toelegt op competitie. De zondagen wordt er dan ook echt getraind zowel op het strand als in het water.  Dit vinden Hanne en Nore super want dit misten ze wel in NZ, dat competitieve.  Ze waren gewoon van in de turnclub in België intensief  te sporten.
Vaak organiseert men wedstrijden tussen de verschillende life savings clubs.  Op 28 november is er één in Worser Bay. 
's Avonds hebben we nog wat genoten van het mooi weer.

zaterdag 5 november 2011

guy fawkes night

Windy Wellington.  Al dagen zitten we opgezadeld met hevige wind.  Blijkbaar is er deze tijd van het jaar altijd een felle Noorderwind.  De Noorderwind is een hevige wind die met snelheden van 95km/u van over de zee het land inwaait.  De ramen van het huis en de auto zitten helemaal onder het zout en het zand.  Elke morgen moet ik de ruiten van de auto met kraantjeswater proper maken.  Vandaag hebben de kinderen aan het BP station, terwijl ik aan het tanken was, alle ruiten nog eens netjes gekuist met de daarvoor speciaal voorziene spons en aftrekkers. 
Vanavond was het Guy Fawkes Night.  Dit is een oud Engels evenement waarbij men, jaarlijks, op de avond van 5 november vuurwerk afsteekt.  Guy Fawkes was diegene die op 5 november 1605 met een lading explosieven onder het House of Parliament een aanslag wou plegen op de toenmalige koning.
Dhr Fawkes werd ontdekt onder het gebouw waardoor zijn poging tot aanslag mislukte.  Om dit te vieren stak de bevolking vuurwerk af.  Nu nog steeds wordt dit historisch feit in verschillende landen herdacht.
Ook hier in NZ viert men elk jaar Guy Fawkes Day/Night.  Overal was er vuurwerk te zien.  Vele jongeren staken hier op het strand vuurwerk aan en in Wellington was er deze avond om 21u een groots vuurwerk.  Wij zijn thuis gebleven en hebben genoten van de kleine kleurrijke 'ontploffingen' rond ons huis.  Morgenvroeg  moeten Hanne en Nore trouwens naar de dansstudio in Porirua om te oefenen voor het grootse dansoptreden van Extreme Dance.  Binnen een 3-tal weken is er de jaarlijkse dansvoorstelling van de dansschool in een theater in Paraparaumu.  Het blijkt een serieus optreden te zijn, een echte show. Verscheidene moeders zijn bezig met het maken van de kostuums, andere schilderen een gans decor bij elkaar, ...  Ik heb me op de avond zelf geëngageerd om wat 'backstage' werk te doen.  Kobe en Eva doen mee met de Hip Hop groep. Hanne en Nore spelen een rol in de ballet,jazz en hip hop voorstellingen. 
En morgen beginnen ze voor het eerst in de Surf Life Saving Club.  Hopelijk is de wind toch wat minder hevig.