vrijdag 16 december 2011

Vakantie

Gisteren de laatste halve schooldag gehad.  De grote vakantie is begonnen.
De laatste schooldag werd gisteren officieel afgesloten met een laatste 'full school assembly'.  Een mooie afsluiter die werd opgevuld met speeches, kapa haka, live muziek van de schoolband en koor, het officiële afscheid van de year 8's en het nationale volkslied.  Het hele gebeuren werd bijgewoond door ' The Board of Trustees' (soort ouderraad).
Gisteren heeft het de ganse dag pijpestelen geregend; vandaag was de zon er weer. 
Onze valiezen raken stilaan gevuld en de 'goesting' om naar België terug te keren neemt met mondjesmaat toe.  Een boeiend en verrijkend jaar is voorbij gevlogen en we kijken er allen naar uit om hier een verder leven uit te bouwen.

dinsdag 13 december 2011

surf carnival

We zijn volop aan het inpakken.  Ons huis moet alweer worden leeggemaakt. Ik heb een kleine opslagruimte gehuurd in Plimmerton waar we al onze spullen veilig in kunnen opbergen. 
Tussen het inpakken door proberen we nog te genieten van zoveel mogelijk activeiten.  Zo hebben we zondag nog een surf life saving carnival meegepikt.  Het was een prachtige zonnige dag en redelijk kalme zee (goed voor Hanne en Nore want dit was hun eerste carnival).  6 surfclubs uit de omgeving van Wellington namen deel aan de 'wedstrijd'.  Je hebt verschillende wedstrijden,waaraan je kan deelnemen:competities op/in het water ( zwemmen & knee-boarden) en op het strand (sprint en flag). Het zwemmen in zee is veruit het vermoeiendste.  Het was een uitputtende maar toffe dag.

Bij surf life saving dien je een 'beanie' te dragen die om je goed herkenbaar te maken in het water.  Iedere club heeft zijn eigen kleur. 
Voor Kobe en Eva is er altijd iets te beleven op het strand. 
Emmertjes, vormen en schopjes heb je hier niet nodig.


zondag 11 december 2011

bijzonder

In Nieuw-Zeeland kan je van de meest bijzondere foto's maken. Vandaag deze koelkast langs de weg gespot en gefotografeerd.  De eigenaars van de koelkast hebben zich een nieuwe aangeschaft en stellen hun oude gratis ter beschikking als ' Beer Fridge for X-mas' .

zomer

In de omgeving van Plimmerton wonen is echt wel leuk.  Naast de zee heb je er 2 grote inhammen (inlets) van de zee waarop je allerlei watersporten kan beoefenen.  Het water is er rustiger, er zijn
 geen grote golven, alleen eb en vloed. 
Elke zaterdag, tot aan Kerstmis, kan je aan één van de baaien van de inlet gratis een proefje'ritje' maken op een stand-up board.  Dat is een soort surfboard waarop je al rechtstaande dient te peddelen.  Zowel op zee als in de meren kan je deze boards gebruiken.  Je hebt zoals bij een 'echt' surfboard ook verschillende lengtes, breedtes, materialen waaruit het gemaakt is.... .  Gevorderden kunnen met een smal, licht plankje over de zee peddelen. Hanne en Nore hebben deze morgen met een beginnersboard geoefend ( brede, dikke plank om goed in evenwicht te kunnen blijven ).  Ze zijn over het ondiepe heldere water van de inlet gevaren en ze hebben, vanop hun plank  genoten van al het moois dat op de bodem groeit.  Nore heeft zelfs een 'stingray' (rog) gezien.


Morgen vertoeven we aan Otaki Beach.  Hanne en Nore gaan er deelnemen aan een Surf Life Saving Carnival = een soort competitie tegen andere Surf Clubs uit de buurt. 
Maandag hebben ze op school Triathlon.  Met 2 klasgenoten gaan ze een mini triathlon doen = Nore gaat lopen, Hanne zwemmen en Brianna fietsen.  Het is de bedoeling het tegen andere klasgenoten op te nemen.  's Middags wordt er een 'shared lunch' georganiseerd.  Er wordt gevraagd om iets lekkers  mee te brengen naar school, liefst zelfgemaakt, en dit te delen met je klasgenoten.  De kinderen mogen de schoolbarbeque gebruiken om iets klaar te maken. Nore is van plan  brochettes te bakken-Hanne houdt het bij een zelf gebakken Quiche. 
Maandagavond is er een afscheidsfeest voor de laatstejaars (year 8), een year 8 leavers dinner. Dit is een etentje alleen voor de kinderen op een speciale locatie.  Het feestje is van 18u tot 22u.  Hanne kijkt er erg naar uit.  De kinderen weten nog niet waar het feestje doorgaat.  Ze worden met een bus naar een 'geheime' locatie gebracht.  Spannend !

woensdag 7 december 2011

laatste weken

De laatste schoolweken zijn goed gevuld. Ik heb nog geen tijd gehad om te denken aan verhuizen en inpakken.   Zowel op school als in de weekends blijven de kinderen druk bezig.  Ik kan met moeite alles bijhouden.  Vooral het zwemgerief kan niet snel genoeg droog zijn.  Het weer is deze week niet zo schitterend dus de droogkast draait op volle toeren.  Elke dag zitten de kinderen in het zwembad, sommige dagen  2 x/dag. Vandaag hebben Kobe en Eva met zwemvesten aan gezwommen in het schoolzwembad. 
Naast die zwemlessen hebben de kinderen ook nog gewone les.  Vandaag zijn Hanne en Nore thuisgekomen met hun  afgewerkt werkstuk uit de houtbewerkingsles, een opklapbaar tafeltje. 
Het lijkt me een ideaal tafeltje om mee te nemen op een picnic of  voor ontbijt op bed :-)

De laatste weekends worden opgevuld met verjaardagsfeestjes en prijsuitreikingen van de dansschool en gymclub.   Reeds het ganse schooljaar worden de kinderen op praktisch elk feestje uitgenodigd.  Ik weet ondertussen in ieder 'dorp' of wijk blindelings mijn weg. 
Momenteel wonen we op zo'n 15 km van Plimmerton.  Dus ook in de weekends rijden we het traject Paekakariki - Plimmerton meermaals.  Gelukkig is het een erg mooie route langs de kust, die nooit verveelt.  We gaan deze wijdse groene zichten zeker missen als we terug in België zijn. 

dinsdag 6 december 2011

Waka ama

Deze week is het op school 'water safety week'.  De 'Kiwi Swim Safe School' komt de ganse week in het schoolzwembad extra lessen geven omtrent veiligheid in het water en wat te doen in geval van nood.  Donderdag mogen Kobe en Eva met kleren aan zwemmen.  Ze kijken er al naar uit.  Hanne en Nore gaan deze week een dagje Waka ama oefenen op de Pauatahanui inlet.  Een waka is een soort roeiboot.
The year 8 van Hanne's klas kregen gisteren hun eerste waka ama les.  Roeien met een waka is vooral 'teamwork'. Het vergt veel concentratie daar je telkens met één roeispaan x-aantal 'slagen/roeien' per kant dient te doen en je moet met hetzelfde ritme roeien als je voorhanger.  Verder dien je je ook op de instructies van de 'captain' te concentreren.  Een erg mooie sport, vind ik.
De klas van Nore is vrijdag aan de beurt. 

zondag 4 december 2011

Zomer

De zomer is aangekomen in NZ.  Eindelijk kunnen we genieten van 22°C, kunnen we de dag doorbrengen in short en t-shirt.  Het nadeel is nu wel dat we dagelijks zonnecrème dienen te gebruiken en onze zonnehoed niet mogen vergeten.   'Sunsmart'zijn, is echt wel nodig hier - zonder zonneprotectie ben je binnen het halfuur verbrand - de zon straalt hier op haar hardst.

Vandaag zijn de kinderen en ik naar een afscheidsparty gegaan van Laure en haar familie.  Laure zit in Hanne's klas en maandag vertrekt ze met haar ouders en jongere zus naar Engeland om vandaaruit terug naar NZ te zeilen. Ze zullen een jaar onderwege zijn.  Tegen december volgend jaar zouden ze, als alles goed verloopt, terug in Wellington moeten arriveren.  Wel een heus avontuur, vind ik.

Deze avond hebben wij, rond 19u15, een kort avontuur  beleefd... we zijn opgeschrikt door een aardbeving van 5.7 .
De beving vond plaats in het noordelijke punt van het zuideiland,in Picton, op een 40 km van Wellington.  Tot ver buiten Wellington is de aardbeving gevoeld.  Ook hier stonden de pannen en potten te rammelen in de kast.  Niet echt een prettig gevoel moet ik zeggen. 
We waren net bij vrienden aan 't BBQ'en toen de aardbeving plaatsvond.  De vrouw des huizes sloeg direct in paniek en raadde ons aan zo snel mogelijk naar buiten te lopen  of onder de tafel te schuilen.

Ik ga met een klein hartje slapen.