woensdag 16 mei 2012

winter

De winter is deze week stilaan begonnen. Deze morgen was het amper 6°C.  De bergtoppen  op het Zuideiland (die we zien vanaf Plimmerton) zijn al bedekt met een dun laagje sneeuw. We beginnen plannen te maken om te gaan skiën.  We denken eraan om de kinderen in te schrijven in het skiprogramma van Mount Ruapehu.  Dan kunnen ze de hele winter door, om de 2 weken, een weekend skiën onder begeleiding van een skimonitor. Om een hele week te skiën is het skigebied op Mt Ruapehu wat te klein.  Een weekend op de latten is voldoende.
Nu de koude zijn intrede doet, willen we zo snel mogelijk een aantal kamers voorzien van dubbele beglazing.  's Morgens druipt het water van de ramen in de kamers op de Zuidkant.  Ik denk niet dat dit gezond is , niet voor de woning maar ook niet voor onszelf.  We proberen het overal warm te houden met 'heatpanels'. Heatpanels zijn ceramische wandplaten die erg goedkoop zijn in energieverbruik (20 eurocent per uur) en die de koude uit de kamers wegnemen.  Ook het houtvuur brandt nu dag en nacht.
De winter hier voelt wel niet aan als de winters in België.  In België vond ik de hersft en winter grijs en grauw.  Hier is de lucht meer open en alles blijft groen ( er zijn bijna geen bomen die hun blad verliezen).

Sinds zondag is Koen's broer, Dirk, in Nieuw-Zeeland.  Hij bezoekt er een tweetal ziekenhuizen op het Zuideiland, meer bepaald in Dunedin en Christchurch, met de bedoeling hier een tijdje te komen werken. Na al onze enthousiaste verhalen over Nieuw-Zeeland, wil hij met z'n gezin, ook eens komen genieten van  de NZlandse lifestyle.  Dit weekend ( en ook het volgende weekend) komt hij bij ons op bezoek.