zondag 28 augustus 2011

ski

Vandaag vertrekken we naar de bergen.  Dinsdag begint het scholenskikampioenschap in Whakapapa.
We hebben een huis gehuurd in de buurt van het skigebied, samen met nog 2 familie's van school.
Kobe en Eva gaan volgende week niet naar school maar dit is in NZ totaal geen probleem.  Het is hier normaal dat kinderen soms 3 weken weg zijn van school om familie te bezoeken in het buitenland.
De meeste hebben familie 'overseas' - vooral in Australië en Europa. 
Vorige week hebben Nore en Hanne deelgenomen aan de Science Fair in Wellington.  Deze Science Fair gaat door in Victoria University, is een grootst evenement en er zijn tal van prijzen, vooral geldprijzen, te winnen.  Nore en haar klasgenoot Mackenzie waren bij de gelukkigen en konden 100 NZD in de wacht slepen met hun project "Mighty Marine Reserve".  Gisteren zijn we naar de prizegiving gegaan en werden de meisjes 'plechtig' ontvangen door tal van professoren e.d..
Wie geïnteresseerd is, kan de website www.sciencefair.org.nz  bezoeken.
Onze zaterdag was alweer druk bezet want 's avonds hebben Hanne en Nore deelgenomen aan de Underwater Hockey wedstrijd, waarbij verschillende scholen rond Wellington het tegen elkaar opnemen met hockey onder water.  Het spel speelt zich vooral af op de bodem van het zwembad, dus veel is er niet te zien buiten een paar snorkels en zwemvliezen die aan het wateroppervlak opduiken en snel terug verdwijnen.  Heel vermoeiende sport.  Ze hebben geslapen als rozen. 



zaterdag 20 augustus 2011

marae

De sneeuw is verdwenen maar het blijft bitter koud.   De zon heeft vandaag wel af en toe geschenen en dit zorgde voor wondermooie regenbogen.  Gisteren en vandaag hebben we tientallen prachtige regenbogen gezien - Regenbogen zoals in de prentenboeken - helemaal rond met felle kleuren.


Hanne en Nore hebben vandaag de dag doorgebracht op de Marae in Plimmerton.  De Te Reo Maori groep van de school gaat jaarlijks op bezoek naar de Hongoeka Marae in Plimmerton.   Ze blijven er tevens overnachten.  Ze slapen met z'n allen in The meeting house of Te Whare.  De Marae is gelegen langs de kust, juist naast het strand.

De Marae in Plimmerton is binnenin mooi versierd met houtsnijwerk en kleurrijke 'wandschilderingen'.

Een bezoek aan de Marae is een officiële gebeurtenis en er hangen heel wat regels en gebruiken aan vast. Je kan en mag er niet zomaar binnen lopen; je wordt officieel ontvangen (in het Maori) door de mensen die tot de Marae behoren.  Een aantal maori- kinderen van Plimmerton School wonen rond de Marae.  De Hongoeka Marae is hun Marae.  Interessant om deze kinderen in hun leefgemeenschap te ontmoeten.
Hanne interesseert zich voor de Maori-taal.  Ze spreekt al een beetje Maori en kent al heel wat liedjes en dansjes.  Volgend jaar in College wil ze Maori studeren als tweede taal.
Wie interesse heeft, kan volgend filmpje bekijken van een Welcome.  Het werd gemaakt door een andere school die een bezoek bracht aan de Hongoeka Marae in Plimmerton.

De kinderen leren er de ganse dag over de Maori cultuur en ze worden bepaalde vaardigheden geleerd, zoals weven met Flax ( plant)of Harakeke weaving. 

Met Flax worden allerlei spulletjes geweven zoals mandjes, tassen, rugzakken, place matjes, tapijten...




 




dinsdag 16 augustus 2011

winter

Het is volop winter in Nieuw-Zeeland.  Althans hier in Wellington en op het Zuid-Eiland.  Bakken sneeuw vallen uit de lucht en het is ijzig koud.   Het is wel prachtig buiten, de sneeuw tot laag op de heuvels. De heuveltoppen rondom de inlet zijn helemaal besneeuwd.


 Het voelt aan als Kerstmis.  Sommige scholen zijn gesloten, alsook bepaalde wegen tussen/over de heuvels zijn afgesloten.  Men is helemaal niet voorzien op deze weersomstandigheden.  Ook heel wat mensen die op de heuvels wonen kunnen hun huis niet uit wegens de spekgladde wegen. Ook Wellington is heel heuvelachtig: heel wat mensen zijn niet op hun werk geraakt.  Zout strooien kent men hier niet .


Verder zijn er heel wat electriciteitsstoringen geweest en stroomonderbrekingen.  Geen stroom = geen heatpump = geen verwarming en de meeste huizen worden enkel verwarmd met een heatpump.  Gelukkig zijn er heel wat 'goede doel organisaties' 'hulporganisaties' zoals de Salvation Army die de mensen in nood voorzien van gaskachels en voedsel. 
Op het Zuid-eiland ligt het verkeer bijna volledig stil.  De boeren moeten hun melk weggieten daar de melkkoeltank deze niet kan komen ophalen
Ook de huizen zijn niet voorzien op deze barre weersomstandigheden.  Bijna alle woningen hebben enkel glas en geen goede verwarming.  Ook wij kunnen, op dit moment, ons huis niet helemaal opwarmen.  We doen zoals de meeste kiwi's : een trui meer aantrekken.  Iedereen is hier wel goed voorzien van warme avondkledij - flanellen pyama's, fleece pyama's, warme avondjassen, wollen sokken, thermo-ondergoed...    Iedereen draagt ook merino-wollen truien, mutsen, handschoenen, rokken ... van het merk 'Icebreaker'- een Nieuw-Zeelands merk dat enkel merino-wol kledij maakt .  Goede kwaliteit maar duur.
En toch stond ik vandaag versteld dat sommige mensen nog in strandslippers en in t-shirt rondlopen.
Zelfs een postbode op de fiets gezien in short en t-shirt !
Morgen wordt er nog een koude dag voorspeld en dan zou stilaan de lente moeten terugkeren. 
Laat maar komen die zon !

vrijdag 12 augustus 2011

kiwi reclame 2

Nog zin in wat humoristische kiwi reclamefilmpjes ... hier is nog ééntje ....

kiwi reclame


Nieuw-Zeelanders hebben een goed gevoel voor humor.  Ze hebben veel fantasie en het lukt hen vaak om saaie onderwerpen op een speelse manier aan te brengen zodat ze je aandacht trekken .  Zie maar naar het bovenstaande filmpje  omtrent de veiligheidsmaatregelen dat je te zien krijgt op de vluchten van Air New Zealand. 

dinsdag 9 augustus 2011

auto

Vorige maand heeft mijn Toyota Van me in de steek gelaten :  'Join de culasse'.    Dan maar een auto gehuurd  tot we definitief nieuws wisten van Wellington Hospital. 
Uiteindelijk hebben we de huurauto snel kunnen inwisselen voor een tweedehands Mitsubishi Pajero.
Na veel denkwerk (welke auto ?  monovolume, bestelwagentje, stationwagen, jeep ?) en wat opzoekwerk dan toch beslist een terreinwagen te kopen.  Hier in NZ rijden heel wat 4 WD, vooral Toyota Prado en Mitsubishi Pajero, daar toch heel wat mensen een boot hebben en van surfen houden.  Je mag hier met je auto ook vaak op het strand rijden (om je boot in het water te leggen of in een bepaalde baai te gaan surfen ).  Verder zijn er hier toch heel wat heuvels en als je van skiën houdt, zit je op een paar uur in de bergen.   Een 4WD heeft hier wel zijn nut.
Deze keer heb ik me goed geïnformeerd omtrent de auto- tweedehandsmarkt.  In NZ is er een verschil tussen een geïmporteerde wagen en een NZ New.  Van een nieuwe wagen die in NZ is binnengebracht ,wordt een rapport bijgehouden.  Dit rapport kan je via het internet opvragen en geeft je alle nodige info omtrent het aantal eigenaars, de kilometers, de gebreken, de keuring....  Iedere wagen moet geregeld naar de 'keuring' en het is tijdens deze keuring dat dit rapport telkens wordt bijgewerkt.  Daar iedere wagen hier een vaste nummerplaat heeft, is deze ook gemakkelijk te volgen.  En daar NZ een eiland is, blijft de auto alleen hier rondrijden.  Erg handig allemaal.
Een NZ New is dan ook iets duurder dan een Japanese import. 
De Toyota was ook een NZ New maar met een erg slecht rapport (pas te laat zien  :-)  ). De Pajero is er ééntje met een goede beoordeling ....   Fingers crossed.
Het is tevens een auto met automatische versnellingsbak.  Bijna alle wagens zijn 'automatiek' en helemaal niet moeilijk om mee te rijden- een echte verwennerij !

maandag 8 augustus 2011

ski

Afgelopen weekend hebben we het druk gehad. Enerzijds met het zoeken naar een nieuwe skibroek voor Hanne (en uiteindelijk één gevonden 'oef') en anderzijds met het verder werken aan het 'Science project' van Hanne.
Hanne en Nore maken deel uit van het school ski team. Hanne zit in het team, Nore is reserve.  Omdat het Hanne's laatste jaar is op Plimmerton School neemt zij deel, met nog 5 andere leerlingen, aan het senior kampioenschap.  Nore kan volgend jaar 'mee-racen', nu gaat ze mee als reserve.  Eind deze maand is er 'The North Island School Champ' in Whakapapa. 
Verder zijn Nore en Hanne ( samen met nog 10 andere leerlingen van year 7 & 8) geselecteerd met hun Science project om deel te nemen aan een grote tentoonstelling omtrent wetenschap in Victoria University in Wellington.  Hanne had dit weekend nog heel wat werk aan haar logboek.

Daar de kinderen deel maken van het school skiteam zijn we in de vakantie voor een paar dagen naar de bergen getrokken. Naar Ohakune - Turoa, op een kleine 4 uur rijden van Plimmerton.
Turoa is een klein skigebied, maar groot genoeg om je er een dag plezierig bezig te houden op de latten. Het was er prachtig weer en Koen, Hanne en Nore zijn, zoals gewoonlijk, met de eerste lift vertrokken en met de laatste teruggekomen.

donderdag 4 augustus 2011

term 3

Sinds maandag is term 3 gestart.  De kinderen zijn helemaal uitgerust terug naar school vertrokken.
Ze hebben genoten van 2 heerlijke vakantieweken met  zon, zee, sneeuw, bergen,.....
De eerste week zijn we in de buurt van 'thuis' gebleven.  We hebben vele wandelingen gemaakt langs de stranden aan Kapiti Coast.  Kapiti Coast is onze favoriete plek om naartoe te gaan.  Je hebt er prachtige verlaten stranden, massa's 'driftwood', kleine natuurparkjes om te wandelen.... geen cafeetjes en restaurants .....
Je hebt er leuke huizen langs het strand.

Verder hebben we ook een bezoek gebracht aan 'Somes Island'.  Dit is een klein eilandje gelegen op 15 min varen van Wellington City.  Somes Island werd vroeger gebruikt als 'quarantaine', eerst voor mensen later voor dieren.  Boten met zieke mensen aan boord dienden eerst aan te meren aan Somes Island - de zieken werden er 6 weken in quarantaine gehouden alvorens aan het vaste land te komen.  Vele mensen, waaronder ook veel kinderen, zijn er gestorven.   Later, tot zelfs recent 1995, werd Somes Island nog gebruikt als quarantaine plaats voor dieren ( vooral vee : koeien, lama's, schapen, geiten, paarden...). Het is een eiland met een beetje geschiedenis.  Het is tevens een broedplaats voor de 'little blue pinguin', je kan er Tuatara's ( hagedissen) en vele insecten zoals de Weta (soort reuzenkrekel) zien.   De kleine pinguins hebben we gezien in het water, in volle zee.
En overal in NZ is het zeewater heel helder.
In de verte zie je doorgang voor de boten die naar het Zuideiland varen.