dinsdag 9 augustus 2011

auto

Vorige maand heeft mijn Toyota Van me in de steek gelaten :  'Join de culasse'.    Dan maar een auto gehuurd  tot we definitief nieuws wisten van Wellington Hospital. 
Uiteindelijk hebben we de huurauto snel kunnen inwisselen voor een tweedehands Mitsubishi Pajero.
Na veel denkwerk (welke auto ?  monovolume, bestelwagentje, stationwagen, jeep ?) en wat opzoekwerk dan toch beslist een terreinwagen te kopen.  Hier in NZ rijden heel wat 4 WD, vooral Toyota Prado en Mitsubishi Pajero, daar toch heel wat mensen een boot hebben en van surfen houden.  Je mag hier met je auto ook vaak op het strand rijden (om je boot in het water te leggen of in een bepaalde baai te gaan surfen ).  Verder zijn er hier toch heel wat heuvels en als je van skiën houdt, zit je op een paar uur in de bergen.   Een 4WD heeft hier wel zijn nut.
Deze keer heb ik me goed geïnformeerd omtrent de auto- tweedehandsmarkt.  In NZ is er een verschil tussen een geïmporteerde wagen en een NZ New.  Van een nieuwe wagen die in NZ is binnengebracht ,wordt een rapport bijgehouden.  Dit rapport kan je via het internet opvragen en geeft je alle nodige info omtrent het aantal eigenaars, de kilometers, de gebreken, de keuring....  Iedere wagen moet geregeld naar de 'keuring' en het is tijdens deze keuring dat dit rapport telkens wordt bijgewerkt.  Daar iedere wagen hier een vaste nummerplaat heeft, is deze ook gemakkelijk te volgen.  En daar NZ een eiland is, blijft de auto alleen hier rondrijden.  Erg handig allemaal.
Een NZ New is dan ook iets duurder dan een Japanese import. 
De Toyota was ook een NZ New maar met een erg slecht rapport (pas te laat zien  :-)  ). De Pajero is er ééntje met een goede beoordeling ....   Fingers crossed.
Het is tevens een auto met automatische versnellingsbak.  Bijna alle wagens zijn 'automatiek' en helemaal niet moeilijk om mee te rijden- een echte verwennerij !