zaterdag 20 augustus 2011

marae

De sneeuw is verdwenen maar het blijft bitter koud.   De zon heeft vandaag wel af en toe geschenen en dit zorgde voor wondermooie regenbogen.  Gisteren en vandaag hebben we tientallen prachtige regenbogen gezien - Regenbogen zoals in de prentenboeken - helemaal rond met felle kleuren.


Hanne en Nore hebben vandaag de dag doorgebracht op de Marae in Plimmerton.  De Te Reo Maori groep van de school gaat jaarlijks op bezoek naar de Hongoeka Marae in Plimmerton.   Ze blijven er tevens overnachten.  Ze slapen met z'n allen in The meeting house of Te Whare.  De Marae is gelegen langs de kust, juist naast het strand.

De Marae in Plimmerton is binnenin mooi versierd met houtsnijwerk en kleurrijke 'wandschilderingen'.

Een bezoek aan de Marae is een officiële gebeurtenis en er hangen heel wat regels en gebruiken aan vast. Je kan en mag er niet zomaar binnen lopen; je wordt officieel ontvangen (in het Maori) door de mensen die tot de Marae behoren.  Een aantal maori- kinderen van Plimmerton School wonen rond de Marae.  De Hongoeka Marae is hun Marae.  Interessant om deze kinderen in hun leefgemeenschap te ontmoeten.
Hanne interesseert zich voor de Maori-taal.  Ze spreekt al een beetje Maori en kent al heel wat liedjes en dansjes.  Volgend jaar in College wil ze Maori studeren als tweede taal.
Wie interesse heeft, kan volgend filmpje bekijken van een Welcome.  Het werd gemaakt door een andere school die een bezoek bracht aan de Hongoeka Marae in Plimmerton.

De kinderen leren er de ganse dag over de Maori cultuur en ze worden bepaalde vaardigheden geleerd, zoals weven met Flax ( plant)of Harakeke weaving. 

Met Flax worden allerlei spulletjes geweven zoals mandjes, tassen, rugzakken, place matjes, tapijten...