dinsdag 16 augustus 2011

winter

Het is volop winter in Nieuw-Zeeland.  Althans hier in Wellington en op het Zuid-Eiland.  Bakken sneeuw vallen uit de lucht en het is ijzig koud.   Het is wel prachtig buiten, de sneeuw tot laag op de heuvels. De heuveltoppen rondom de inlet zijn helemaal besneeuwd.


 Het voelt aan als Kerstmis.  Sommige scholen zijn gesloten, alsook bepaalde wegen tussen/over de heuvels zijn afgesloten.  Men is helemaal niet voorzien op deze weersomstandigheden.  Ook heel wat mensen die op de heuvels wonen kunnen hun huis niet uit wegens de spekgladde wegen. Ook Wellington is heel heuvelachtig: heel wat mensen zijn niet op hun werk geraakt.  Zout strooien kent men hier niet .


Verder zijn er heel wat electriciteitsstoringen geweest en stroomonderbrekingen.  Geen stroom = geen heatpump = geen verwarming en de meeste huizen worden enkel verwarmd met een heatpump.  Gelukkig zijn er heel wat 'goede doel organisaties' 'hulporganisaties' zoals de Salvation Army die de mensen in nood voorzien van gaskachels en voedsel. 
Op het Zuid-eiland ligt het verkeer bijna volledig stil.  De boeren moeten hun melk weggieten daar de melkkoeltank deze niet kan komen ophalen
Ook de huizen zijn niet voorzien op deze barre weersomstandigheden.  Bijna alle woningen hebben enkel glas en geen goede verwarming.  Ook wij kunnen, op dit moment, ons huis niet helemaal opwarmen.  We doen zoals de meeste kiwi's : een trui meer aantrekken.  Iedereen is hier wel goed voorzien van warme avondkledij - flanellen pyama's, fleece pyama's, warme avondjassen, wollen sokken, thermo-ondergoed...    Iedereen draagt ook merino-wollen truien, mutsen, handschoenen, rokken ... van het merk 'Icebreaker'- een Nieuw-Zeelands merk dat enkel merino-wol kledij maakt .  Goede kwaliteit maar duur.
En toch stond ik vandaag versteld dat sommige mensen nog in strandslippers en in t-shirt rondlopen.
Zelfs een postbode op de fiets gezien in short en t-shirt !
Morgen wordt er nog een koude dag voorspeld en dan zou stilaan de lente moeten terugkeren. 
Laat maar komen die zon !