vrijdag 17 februari 2012

huis

Gisteren is men 4m³ hout komen leveren (een mix van 'gum' en 'macrocarpa') zodat we de komende winter warm kunnen doorkomen.  Ons huis heeft een houtvuur.  Maar dan ook alleen maar een houtvuur.  Bij koude ochtenden/avonden en tussenseizoen zullen we deze keer een laagje meer moeten aandoen.  Iets wat trouwens de meeste NZ'ers doen als het koud wordt : een fleece meer aantrekken en de onderlaagjes dubbelen. Merinowol is het materiaal in NZ om je warm te houden. Het NZ'se merk ' Icebreaker' is hier het topmerk.
Het houtvuur in ons huis is er ééntje met een 'wetbag'.  Wanneer het vuur brandt, wordt ook het water opgewarmd.  Er is ook een heat-transfer systeem aan gekoppeld waardoor warme lucht via buizen naar de gang en één kamer wordt geblazen. De living en de slaapkamers hebben allemaal vast tapijt. Vasttapijt vind je in elk huis in NZ. Alleen de nieuwere woningen hebben al iets meer parket of /en vloerverwarming.
Vanuit de living is er een groot raam dat uitgeeft op het terras.  Het raam kan helemaal open.
Het raam aan de voorkant van de woonkamer geeft ons een ver-zicht.
In de tuin is een kleine vijver waarin een aantal goudvissen zwemmen.
Naast de lange 'driveway' hebben de kinderen ook een grasperkje om te spelen.
Bij een dagje slecht weer kunnen ze boven spelen in de grote 'rumpus-room'. Boven is er maar één grote kamer, de rumpus.  Deze kamer is dan ook bijzonder groot.
Voor de rest is alles gelijkvloers( wat ik erg handig vind)  : living, keuken, eethoek, 4 slaapkamer, 2 badkamers , 1 bureeltje en een wasplaats.
Losstaand van het huis is er nog een grote garage (deze is wel met een bovendek/boventerras aan het huis verbonden) en buiten, vlakbij de keukendeur, is er nog een klein 'tuinhuisje'.