maandag 7 februari 2011

weekend

Vorige week hebben we een 2de hands trampoline gekocht en ze dit weekend zonder enig probleem gemonteerd :-) .  Ondanks het mindere weer, hebben Hanne en Nore er uren op gesprongen en allerlei salto's  uitgeprobeerd.  De trampoline is goedgekeurd.  Ze staat vooraan in de tuin zodat de kinderen een mooi zicht hebben tijdens het springen op de baai en de windsurfers.
Vandaag was er een nationale feestdag in NZ - The Waitangi Day.  The Treaty of Waitangi is het verdrag dat in 1840 werd ondertekend door de Maori leiders/opperhoofden en afgevaardigden van het Britse koninkrijk. Vele Maori beschouwden dit verdrag als een overeenkomst van verbondenheid/partnership met het Britse Koninkrijk en de overheid.  De inhoud van dit verdrag werd gedurende ettelijke jaren als irrelevant beschouwd en de Maori-gemeenschap verloor meer en meer land/ eigendom en rechten.  Sinds 1970 is daar verandering in gekomen.  Heel wat rechtspraken omtrent het niet naleven van de The Treaty werden behandeld en positief beoordeeld.  De Maori kregen geleidelijk aan meer land en rechten terug.  Ook vandaag zijn vele van de 'claims' nog in behandeling en wacht men nog op een uitspraak.
Naar aanleiding van die feestdag waren er vandaag overal 'festiviteiten' aan de gang.  Zo hebben ook wij een deel van de namiddag doorgebracht in Porirua.  Verschillende eet- en drinkkraampjes van de plaatselijke verenigingen (scouts, kustwacht, kinderopvang...) alsook een aantal leuke artisanale shops waren tentoongesteld in en om de stadskern.  Verder kon je er genieten van verscheidene zang-, dans- en circusoptredens. 
Het weer de afgelopen weekend was niet denderend.  Veel wolken, wat druilregen, mistig maar wel warm.
Deze avond is de wind weer komen opzetten. De windstoten kunnen oplopen tot 78km/u.  Gelukkig is het een warme noordenwind (als de wind hier uit het zuiden komt ( vanuit Antarctica) is het een koude wind.
Volgens de lokale bevolking is het daarom dat de lucht hier zo' zuiver en gezond' is - de ferme wind blaast alle vuile stofdeeltjes weg - geen luchtverontreiniging om en rond Wellington. Er zal wel iets van aan zijn ...
Hopelijk slapen de kinderen door deze gierende wind heen.  Ik heb ondertussen al een extra matras op mijn slaapkamer liggen om de nachtelijke noodgevallen (meestal Kobe) op te vangen.