dinsdag 1 februari 2011

1/02/2011

Vorige nacht een onrustige nacht gehad omwille van de hevige rukwinden.  Onder de ochtend veroorzaakte de enorme wind zelfs een algemene electriciteitspanne. Daar het water uit de watertank met een pomp naar de kranen /douche/wc ...wordt geleid, betekende dit voor ons geen stromend water deze morgen.  Dan maar met een' kattenwas' (voor mezelf) en voor de kinderen, na een duik in het afgekoelde zwembad naar onze afspraak op de school.  Gelukkig was er een warm welkom op de school. 
Na een woordje uitleg werden we rondgeleid op de school.  Plimmerton School telt een 420 leerlingen.
Het is een school met 8 'classes'(  Belgische scholen tellen 6 leerjaren, sommige scholen hier tellen 8 leerjaren).  Hanne zit in class 8, Nore in class7, Eva in class 2 en Kobe in class 1.  De school beschikt over heel veel ruimte voor de kinderen.  Er is een ruime schoolbibliotheek,  een enorme overdekte sporthal en zelfs een verwarmd binnenzwembad.  De klassen gaan om de beurt 2 weken na elkaar zwemmen en dan zwemmen de leerlingen  elke dag.  Na de school is er een mogelijk om zwemles te volgen.  Verder kan je er na de schooluren muziek en dansles volgen. De school heeft een rockband en een koor, alsook verschillende sportteams (netballteam, basketballteam, hockeyteam ...). 
Ook de manier van lesgeven is verschillend van België.  Vaak wordt er gewoon op de grond lesgegeven en de kinderen hebben geen vaste plaatsen.  Ze mogen zelf een plaats kiezen om te werken.  Nore en Hanne hebben ook elk 3u per week technologie-les. Tijdens deze lessen leren ze naaien, koken, houtbewerking, computeren, electriciteit...
Het gaat er precies allemaal erg 'relaxed' aan toe en hun leerprogramma lijkt erg afwisselend.
De lessen beginnen om 9u 's morgens en eindigen om 3u 's namiddags (ook op woensdag - dus geen halve dag meer vrij - dat zal even wennen worden).  Tijdens de pauzes mogen de leerlingen rollerbladen en skaten op het asfalt.
Ook ik ben er welkom in de klas om Eva en Kobe, alsook Hanne en Nore, wat bij te staan met  Engels.  Ik mag vrij binnen en buiten lopen.  Dit eerste contact heeft zeker een positieve indruk achtergelaten en ik heb het gevoel dat de kinderen er zich goed zullen voelen. 
Deze avond zijn Hanne en Nore voor de eerste maal gestart in de Bigair Gymclub. Ze hebben er trampoline en algemeen turnen gevolgd.  Het niveau sluit goed aan bij wat ze kunnen en er wordt goed doorgewerkt daar ze in kleine groepjes werken.  Hanne en Nore werden er erg spontaan onthaald en ze zijn met een goed gevoel thuisgekomen.  Morgen gaan ze er een uurtje tumbling volgen.