maandag 31 januari 2011

wind

Deze avond is het alweer stevig beginnen te waaien.  Waaien kan het hier als de beste !  De wind raast werkelijk rond het huis.  Kobe vindt deze windstoten maar eng en ik moet toegeven... ook ik vind ze af en toe wat te hevig :-)  .
Vanaf morgen begint ons echte leven hier een beetje : we gaan in de voormiddag een bezoekje brengen aan de school en morgennamiddag start voor Nore en Hanne de eerste turnles.
Zaterdag is Hanne ook een proefles Hiphop gaan volgen in de dansstudio 'Extreme Dance' in Porirua.  'Extreme dans' is een echte dansstudio waar je allerlei dansstijlen kan volgen : tapdans, ballet, jazzballet, lyrical, solojazz, hiphop....  Hanne ziet het helemaal zitten . Op 7 februari starten de lessen.

Vandaag hebben we ons bezoek aan het 'Te Papa' museum verder gezet. Op ons programma stond vandaag : level 4 : Maori-cultuur en level 3 : fauna en flora in NZ .   Alweer zijn we erg geboeid van de ene zaal naar de andere getrokken .  Toch een indrukwekkend museum, een echt familiemuseum.  Voor de kinderen zijn er erg veel creatieve dingen te beleven.  Ook vandaag hebben ze zich alle 4 reuze-geamuseerd.
En nog hebben we niet alles gedaan.  Je kan er in bezig blijven.  Dit museum zal ons zeker nog over de vloer krijgen.

zaterdag 29 januari 2011

Te Papa

Daar volgende week woensdag de school begint en omdat we een tijdje uit de buurt willen blijven van stranden en  rivieren (we zijn allemaal meerdere keren gebeten door 'sandflies ' en die beten jeuken verschrikkelijk !! ) zijn we vandaag  naar het Te Papa Museum in Wellington getrokken om er vanalles te leren over Nieuw-Zeeland en zijn bevolking. Het museum bestaat uit 6 verdiepingen en vertelt alles over de fauna en flora, de unieke natuurverschijnselen, de geschiedenis, de maori-cultuur en andere culturen uit de Pacific, de bevolking en de specifieke kunst. Alle permanente tentoonstellingen gaan over Nieuw-Zeeland en je verveelt je er geen seconde.  Het museum  is tevens voorzien van alle nieuwe technologie en de kinderen kunnen er honderd en één activiteiten doen.  Hanne, Nore, Eva en Kobe zijn een ganse middag op ontdekkingstocht geweest.  Geweldig vonden ze het.  Daar we maar 1/3 van het geheel hebben kunnen beleven, zijn we van plan om zondag de andere 2/3 te gaan ontdekken.  De toegang is trouwens gratis !!
Maar alvorens ons vandaag helemaal te laten onderdompelen in Nieuw-Zeeland, zijn we eerst een frisse 'pint' gaan drinken in Cafe Leuven.  Een echt Belgisch café waar je heel wat Belgische bieren kan drinken en een aantal specifieke Belgische gerechten kan eten. Het was er gezellig druk.
 Een stad aan het water heeft toch iets apart.... Ik begrijp nu ook waarom Wellington op nr. 4 staat op de lijst van 'steden die je moet gezien hebben' - ik ben alvast blij deze stad te leren kennen.

donderdag 27 januari 2011

dinsdag 25 januari 2011

seals

Vandaag met de kinderen een fantastische dag gehad.  We zijn met een 4x4 naar een sealkolonie (zeehondenkolonie) gaan kijken.  Aan de kust van Wellington ligt in een rustige baai een kolonie zeehonden.  De plek waar ze verblijven is een afgelegen baai die enkel met een jeep bereikbaar is.  De zeehonden  zijn vooral mannetjes en ze verblijven er het hele jaar door .We hebben ze tot op minder dan 10 meter kunnen benaderen. 
  Fantastisch stukje natuur gezien - adembenemend mooi.  Eerst met de 4WD door de heuvels/natuurgebied rond Wellington gereden en zo stilaan afgezakt naar de kust en dan kilometers langs de kust,door het zand en over de rotsen gereden.  Prachtige verzichten gezien, verlaten kusten , eenzame baaien tussen groene heuvels... En dit allemaal op een boogscheut van de hoofdstad.
Tijdens onze trip een school dolfijnen gespot in open zee, alsook een koppel felgekleurde rosella's (soort parkiet/dwergpapegaai) gezien.  De kinderen waren onder de indruk .

maandag 24 januari 2011

regen

"It's raining cats and dogs"...  vandaag heeft het de hele dag pijpestelen geregend. Bakken water is er uit de lucht gevallen.  Zelfs de verwarming wat opgezet omdat het zo killig was. Zo zie je maar : het weer kan erg wisselvallig zijn.  Gelukkig is er toch bijna dagelijks een streepje zon te zien.
  Het is weer om lekker gezellig voor een houtkachel te zitten met een glaasje wijn. De Nieuw-Zeelands wijn is trouwens erg lekker.  Vooral de witte wijn valt erg in de smaak maar ook de rode vind ik goed te drinken. Je hoeft geen wijnkenner te zijn om van een glaasje te kunnen genieten.  In Nieuw-Zeeland zijn er heel wat wijnboeren, zowel op het noord- als op het zuideiland.
Deze morgen rond 4u30 is er blijkbaar  een aardbeving geweest in Cook Street, dit is het kanaal tussen het noord- en zuideiland.  Wij hebben er niets van gevoeld.  In Nieuw-Zeeland zijn er bijna dagelijks aardbevingen (ong 15.000 per jaar), vooral kleinere bevingen die diep onder de aardkorst plaatsvinden en die eigenlijk nauwelijks voelbaar zijn. Onder Nieuw-Zeeland liggen gigantische tectonische platen die langs elkaar schuiven. 
 De mensen zijn er hier wel mee bezig.  Al 3 keer werd mij gevraagd of ik de 'earthquake' heb gevoeld .  Er gebeuren constant metingen en deze kan je raadplegen op Geonet.co.nz .  Ik doe dit nu ook regelmatig.  Je weet maar nooit...

zondag 23 januari 2011

zaterdag 22 januari 2011

terug thuis

We zijn terug thuis van onze uitstap naar Te Horo.  Deze middag nog een toffe middag gehad.  We zijn met de pick-up van Martin, een heel oude mitsubishi pick-up, door de velden naar zee gereden.  De kinderen achteraan in de laadbak. Plezier alom.
Nadien hebben we citroenmuffins( met citroenen uit eigen tuin) en een bananencake gebakken.  Kobe heeft flink geholpen.
 Nieuw-Zeelandse vrouwen bakken heel graag allerlei cakes en muffins.  Ook heb je in elke koffiebar massa's keuze aan' homemade' gebak geserveerd met een heerlijke koffie.  Een koffie is vaak een kunstwerkje - in het schuimlaagje bovenop wordt veelal een tekening gemaakt.  Nieuw-Zeelanders houden van een goede koffie.

vrijdag 21 januari 2011

Te Horo

We zijn sinds gisteren op bezoek bij Johanna en Martin & hun dochter Pippa. Ze wonen in Te Horo, een half uurtje rijden van bij ons thuis.  Johanna heb ik per toeval leren kennen 12 jaar geleden en we zijn steeds in contact gebleven. Ze is een erg lieve attentvolle vrouw. 
  Hun huis is gelegen midden in de velden, tussen de heuvels. Geen buren te bespeuren.
Rond hun woning hebben ze wat eigen land waarop hun 11 schapen en 2 koeien grazen.  De kinderen vinden het fijn om hier te zijn. Ze genieten ervan om tussen de koeien te lopen.  Martin is een goede golfer en Nore heeft deze morgen al flink wat geoefend met balletjes slaan in de vrije natuur. 
Deze middag hebben we samen doorgebracht aan de rivier. Hanne en Nore zijn met hun bodyboard door de 'rapids' (stromingen) gegaan - they had a lot of fun.  De rivier is omgeven door 'wild native bush' en het water is glashelder.  Zeker voor herhaling vatbaar.
Verder is het leuk om hier te zijn in deze engelstalige omgeving. Zo leren vooral Eva en Kobe wat omgaan met de nieuwe taal.

woensdag 19 januari 2011

tropisch warm

Eergisteren licht stormweer, vandaag tropische temperaturen.  Zwoel weer.  Eva zoekt al snel verkoeling in het zwembad.  Ook Hanne en Nore volgen haar snel.  Kobe blijkt niet zo'n waterrat te zijn-het zwembad zegt hem niet veel.  Eva neemt dagelijks een duik in het water en ze geniet ervan.
Deze avond is het fel beginnen te regenen.  Gelukkig ... ja,... we zijn blij dat het regent.  Ons huis is namelijk niet aangesloten op de waterleiding.  De hele waterhuishouding wordt verzorgd door een grote watertank onder de grond. Iedereen hier in de straat heeft zo'n watertank.  En zo te horen, zijn er heel wat mensen niet  aangesloten op het waternet.  Velen hebben een watertank of grote regenput.     Dus tijdens de zomermaanden dienen we voorzichtig om te springen met water.  En dat doen we ook.   Het is voor mezelf en de kinderen een goede leerschool - meerdere keren per dag wordt gezegd : voorzichtig met het water ! De kraan dicht draaien tijdens het tandenpoetsen, enkel wassen als de wastrommel goed vol zit, met 4 in bad, niet te lang douchen,...  allemaal zaken waar we in België geen erg in hadden.  
Sinds vandaag zijn de kinderen ook ingeschreven in een turnclub in Tawa.  De club heet 'Bigair' en heeft als slogan ' Fit kids fly higher'. Hanne en Nore gaan er trampoline, tumbling en team extreme (turnen voor gevorderen) doen; Kobe en Eva gaan een uurtje recreatief turnen volgen.  Zo te zien lijkt het een toffe gymclub.  Er is in ieder geval heel veel materiaal aanwezig en we werden er erg vriendelijk ontvangen.  Maandag 31/1 beginnen de lessen.  Nore en Hanne kijken er al naar uit om terug in actie te schieten.  Weliswaar gaan ze niet meer het aantal uren trainen als in België.  De resterende uren willen ze opvullen met zwemmen, golfen en dansen. 
Sinds maandag is het 'huisonderwijs' stilaan gestart. Voor Hanne is het even zoeken hoe we al die vakken het best verwerken.  Meerdere vakken per week of een vak gedurende een langere tijd instuderen.  Momenteel kiezen we voor het laatste en zijn we begonnen met Frans.  Ook Nore heeft haar schoolopdrachten voor deze week al deels afgewerkt, Eva doet flink haar taaloefeningen en Kobe .... die speelt... Nintendo.

maandag 17 januari 2011

15 januari 2011

Vandaag was het echt 'surfweer'.  Extreem veel wind maar toch warm (22°C).  Massa's windsurfers trotseerden de hevige windstoten.  Deze buurt is door veel windsurfers gekend als één van de betere windsurfplaatsen.  Ook op de baai voor ons huis zijn er dagelijks windsurfers te zien.  In Nieuw-Zeeland wordt er erg veel aan watersporten gedaan.  Bijna iedere kiwi bezit een zeekayak, motorboot, jetski, surfboard  of windsurfplank. 
Nieuw-Zeeland is in vergelijking met 12 jaar geleden niet veel veranderd.  De vriendelijkheid, de service en de eenvoud zijn er nog steeds.  De automatisatie is wat toegenomen maar hoe dan ook wordt er goed mee omgegaan, vind ik toch. Men heeft nog het besef dat men met mensen bezig is.  Er wordt nog moeite gedaan om een probleem op te lossen. Mensen hebben nog tijd voor je.  Dit komt grotendeels doordat er in vele zaken massa's personeel aanwezig is. Je hoeft nergens lang te wachten - altijd staat er iemand voor je klaar.
Zelfs in de supermarkt is er altijd iemand aanwezig om je boodschappen in zakjes te vullen.
Ook concurrentie kennen ze hier nauwelijks. Met plezier belt men naar een andere zaak om één en ander te regelen voor je - als je maar geholpen wordt. 
Ook zijn bijna alle winkels 7 dagen op 7 open.  Heel veel supermarkten van 6u 's morgens tot 11u 's avonds.
Luxe ! Overal en altijd kan je boodschappen doen-om het even wat.
Verder zijn er overal gratis propere openbare toiletten (aan het strand met douche), zelfs in de grote shoppingcentra moet je voor het toilet nooit betalen.  Overal vind je gratis drinkreservoirs, soms speciaal gemaakt om je drinkfles bij te vullen.  In een restaurant krijg je steeds gratis 'plat' water van de kraan en is het ook toegelaten om je eigen fles wijn /drank mee te brengen (BYO - bring your own), een verjaardagsfeestje in het zwembad gebeurt met eigen gebak en drank... Hier kunnen mensen nog veel doen voor  'weinig' geld. De meeste Nieuw-Zeelanders leven heel bewust. Men leeft met de seizoenen mee en men koopt veelal voedingswaren 'van eigen bodem'.  Overal vind je 'Proudly made in New Zealand'.  Daar ga ik voor ...
Het is hier nog steeds aangenaam vertoeven...

zaterdag 15 januari 2011

wat we allemaal doen

Vandaag alweer genoten van een prachtige dag in de buitenlucht.  Helblauwe hemel, geen wind. Deze avond met de kinderen naar Pukerua Bay gereden; een mooie baai op amper 10 min. rijden van hier.  Het is er erg rustig en Hanne, Nore, Eva en Kobe doen niets liever dan tussen de rotsen naar allerlei schelpen, krabben, wieren , e.d.  zoeken. We hebben reeds een mooie verzameling 'zeepracht' op een tafeltje in de tuin liggen. 
Hieronder vind je een aantal foto's van onze belevenissen.  De ene dag zeekayakken of schelpen en wieren zoeken: de volgende dag een stad bezoeken en in de wonderlijk gevormde bomen klauteren ...