maandag 17 januari 2011

15 januari 2011

Vandaag was het echt 'surfweer'.  Extreem veel wind maar toch warm (22°C).  Massa's windsurfers trotseerden de hevige windstoten.  Deze buurt is door veel windsurfers gekend als één van de betere windsurfplaatsen.  Ook op de baai voor ons huis zijn er dagelijks windsurfers te zien.  In Nieuw-Zeeland wordt er erg veel aan watersporten gedaan.  Bijna iedere kiwi bezit een zeekayak, motorboot, jetski, surfboard  of windsurfplank. 
Nieuw-Zeeland is in vergelijking met 12 jaar geleden niet veel veranderd.  De vriendelijkheid, de service en de eenvoud zijn er nog steeds.  De automatisatie is wat toegenomen maar hoe dan ook wordt er goed mee omgegaan, vind ik toch. Men heeft nog het besef dat men met mensen bezig is.  Er wordt nog moeite gedaan om een probleem op te lossen. Mensen hebben nog tijd voor je.  Dit komt grotendeels doordat er in vele zaken massa's personeel aanwezig is. Je hoeft nergens lang te wachten - altijd staat er iemand voor je klaar.
Zelfs in de supermarkt is er altijd iemand aanwezig om je boodschappen in zakjes te vullen.
Ook concurrentie kennen ze hier nauwelijks. Met plezier belt men naar een andere zaak om één en ander te regelen voor je - als je maar geholpen wordt. 
Ook zijn bijna alle winkels 7 dagen op 7 open.  Heel veel supermarkten van 6u 's morgens tot 11u 's avonds.
Luxe ! Overal en altijd kan je boodschappen doen-om het even wat.
Verder zijn er overal gratis propere openbare toiletten (aan het strand met douche), zelfs in de grote shoppingcentra moet je voor het toilet nooit betalen.  Overal vind je gratis drinkreservoirs, soms speciaal gemaakt om je drinkfles bij te vullen.  In een restaurant krijg je steeds gratis 'plat' water van de kraan en is het ook toegelaten om je eigen fles wijn /drank mee te brengen (BYO - bring your own), een verjaardagsfeestje in het zwembad gebeurt met eigen gebak en drank... Hier kunnen mensen nog veel doen voor  'weinig' geld. De meeste Nieuw-Zeelanders leven heel bewust. Men leeft met de seizoenen mee en men koopt veelal voedingswaren 'van eigen bodem'.  Overal vind je 'Proudly made in New Zealand'.  Daar ga ik voor ...
Het is hier nog steeds aangenaam vertoeven...