dinsdag 29 maart 2011

maart 2011

De voorbije week en weekend zijn rustig verlopen volgens het normale schema.  Echt rustig is het niet want elke avond na school hebben de kinderen activiteiten gepland. 
De voorbije week hebben Hanne en Nore een lessenpakket omtrent drugs gehad, gegeven door de lokale politie.
Hier worden 'drugs' echt ruim bekeken want ook koffie, sigaretten, wijn behoren tot het pakket. Ik heb er geen zicht op in hoeverre drugs hier een probleem is op de scholen.  Wat wel algemeen gekend is, is problemen met alcoholgebruik.  Alcohol mag niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar.  En deze regel wordt streng toegepast.  Ook aan de kassa in de supermarkt, wordt elke fles die verkocht wordt, gecontroleerd en ingescand door de hoofdverantwoordelijke van de kassa's.  Op verkoop van alcohol is men streng maar aan de andere kant kan je in de supermarkt alle pijnstillers kopen.  Nurofen, panadol,... kan je zomaar uit de rekken halen.  Ook in de apotheek is alles uitgestald zoals in een warenhuis - pijnstillers, oor- & oogdruppels, neusdruppels, vitaminencomplexen, maagtabletten, keelpastilles, hoestsiropen,... e.d. kan je gewoon in je winkelmandje leggen.
Ook wat het milieu betreft, is men bewust bezig met de omgeving en de natuur.  Onbespoten, organic, fairtrade, environmentfriendly... allemaal woorden die je dagelijks tegenkomt of opschriften zoals 'be a tidy kiwi' krijg je vaak te lezen.  Maar in sommige supermarkten krijg je zoveel plastiek zakjes... men springt er echt niet zuinig mee om.  Ook de afvalverwerking is totaal anders dan in België - sorteren doen ze hier niet en ook containerparken zijn er weinig.  Op woensdag is het huisvuilophaling en dan mag je alles buiten zetten : je grijze afvalzakken en een plastiek container gevuld met al de rest (papier, karton, glas, brikken, potjes, blikjes...) . Alles wordt in één afvalwagen gekieperd.  Op school heeft men wel papier en karton vuilbakken maar geen PMD.  Glas- of PMD ophaling apart wordt niet gedaan.  Alleen groente- en tuinafval wordt apart opgehaald. 
Het ideeëngoed van sorteren is nog niet tot hier geraakt.  Nochtans is men hier op heel veel dingen vooruitstrevend.

dinsdag 22 maart 2011

weekend 19-20 maart

Het voorbije weekend was het prachtig weer - 22°C.  De kinderen hebben 2 dagen in en op het water doorgebracht. 
Zaterdag zijn we allen meegegaan met de familie van McKenzie, Nore's schoolvriendinnetje, naar de Ruamahanga River in de Wairarapa (1u30min rijden). Ze gingen er waterskiën. 
Hanne en Nore hadden in België al eens een paar lessen gewaterskied.  Op die latten blijven rechtstaan was voor hen dan ook geen probleem. 

Kobe en Eva kunnen nog niet waterskiën maar zij hebben genoten van een ritje op de 'seabiscuit' (een grote band die achter de boot wordt gehangen).



Zondag was het surfweer.  Maar alvorens naar de surfclub te gaan, zijn we een kijkje gaan nemen in het 'Marine Discovery Centre' in Island Bay.  Het Marine Discovery Centre is een slechts een klein gebouwtje gelegen in één van de baaien rond Wellington maar er is erg veel materiaal aanwezig voor de kinderen.  Zo is er een voelbak met allerlei soorten zeedieren (krabben, slakken, zeekomkommers, zeesterren, schelpen ...). Erg interessant.  Verder heb je er verschillende aquaria met wat aparte vissen en zeespecies (zeepaardjes, octopussen, pauashells, zee-anemonen , steenvissen... ).

 Het centrum is enkel op zondag voor het publiek maar het heeft een speciaal schoolprogramma tijdens de week. Na wat uitleg te hebben gekregen gaan de kinderen zelf met snorkels op zoek naar allerlei schelpen , krabben, zeesterren ....in het ondiepe zeewater.
In de baaien, tussen de rotsen en de ondiepe plassen is er hier heel wat te vinden. Hanne, Nore ,Eva en Kobe doen niets liever dan op ontdekking gaan.  In onze garage ligt al een hele collectie zeekrabben, sponsen, schelpen...
Zondagnamiddag hebben hanne en nore eindelijk nog eens kunnen oefenen op hun surfboard. 

En zo is mijn wagen elke weekend volgeladen om koolbox, handdoeken, zwemgerief, strandstoelen, schepjes e.d.

vrijdag 18 maart 2011

Assembly

Vandaag, vrijdag, was het school assembly.  Het is de 2de keer dat ik het school assembly meevolg.
Het 'assembly' wordt gepresenteerd door de leerlingen en iedere klas/syndicate presenteert z'n eigen voorstelling.
Nore's klas had een powerpoint gemaakt over hun kamp, een andere klas had een grappige kortfilm gemaakt over de schoolregels, anderen toonden hun knutselwerkjes... Ook wordt er telkens samen gezongen.  400 leerlingen zongen een lied van Snowpatrol 'Chasing Cars'.  Mooi.
  Op zo'n schoolbijeenkomst worden ook 'awards -bekroningen uitgereikt aan de leerlingen die om één of andere reden een pluim verdienen.  Vandaag heeft Hanne ook zo'n award ontvangen voor haar inzet en goede inmenging in de klasgroep. Fijn voor haar.
Vrijdagavond is onze vrije avond.  We hebben onszelf getrakteerd op een lekkere takeway-pizza en deze samen opgegeten in de auto met zicht op de woeste zee, het mana-eiland en het zuideiland. Gezellig.  De lucht was helemaal rood gekleurd.  Deze vooravond is de wind komen opzetten en is de zee op haar mooist met immense golven.  Het weekend belooft surfweer.  Eindelijk.

weeknieuws

De weken vliegen voorbij. Elke week is er iets anders te beleven op school. Ik probeer zoveel mogelijk tijd vrij te maken om de schoolactiviteiten van dichtbij mee te volgen.  Ook de kinderen vinden het fijn als ik er bij ben en de school moedigt ouders aan om zoveel mogelijk deel te nemen aan alle activiteiten.
Zo was er dinsdag een Rugby tornooi ( Rippa Rugby) en zowel Hanne als Nore namen deel aan het 'tournament'.
Verschillende scholen uit de buurt namen het tegen elkaar op.  Rippa Rugby is niet zo ruw als 'touch rugby' en dus veilig om te spelen en vooral' lots of fun'.
Dus heb ik dinsdag aan de zijlijn gesupporterd voor de teams van Plimmerton School.  Mijn aanmoedigingen hebben niet veel uitgemaakt bij de eindscore... de school heeft jammer genoeg verloren.  Hanne vindt deze sport geweldig; ze wil deze sport graag verder spelen buiten de schooluren.  Maar rugby is een zomersport (buiten) en het seizoen loopt nu ten einde.  Binnenkort starten de wintersporten (worden binnen gespeeld - in NZ is dit vooral netball).  Rugby, cricket , netball en tennis zijn hier de favoriete sporten.  Wielrennen en voetbal kennen ze hier nauwelijks.
Woensdag ben ik dan met de eerste jaars (Kobe en Eva) naar Wellington meegegaan naar het Capital E Festival.
Capital E Festival is een 2 weken durend kindertheater.  Elke dag zijn er op verschillende plaatsen in de stad verscheidene voorstelling voor zowel  kleinere (vanaf 4j ) tot oudere kinderen (14j).  Er zijn speciale schoolvoorstellingen.  De school kan dan tegen een voordelig tarief 2 of 3 voorstellingen bijwonen. Theatergezelschappen van buiten NZ zijn ook aanwezig (vooral Australië en Groot-Brittannië).  De school had 2 leuke optredens uitgekozen -ideaal voor de leeftijd van 5 tot 7j.  Wat me vooral weer opviel, was de goede organisatie van het festival en al het extra personeel dat aanwezig is om de dag vlot te laten verlopen.   Bij het boeken van een schoolprogramma wordt er gezorgd voor gratis busvervoer, een hostess staat de school op te wachten aan de busstopplaats en begeleidt de leerlingen en de leerkrachten naar de theaterzaal.  Bij het einde van de voorstelling wordt de school onder begeleiding van dezelfde hostess naar de andere voorstelling gebracht.  Onderweg is er plaats en tijd voorzien voor een 'morning tea-time'.  De kinderen worden goed in het oog gehouden door al dat extra personeel die de toestroom van al die scholen in goede banen leidt . Ook de leerkrachten kunnen genieten van deze uitstap.
In NZ is men sterk in het organiseren en plannen, in snel handelen en problemen oplossen en altijd is er ruim voldoende extra personeel.
Morgen, vrijdag, is er 'full school assembly'.  Dan komt de ganse school samen in de sporthal ( een ruime sporthal met grote tribune) en bespreekt men de werkjes, de taken, de belevenissen ... van alle klassen. Ook worden een aantal leerlingen dan eens extra in de bloemetjes gezet voor hun goede werk, gedrag, hun vooruitgang, hun inzet, bepaalde prestaties buiten de school bv sport,kunst,toneel, .... Het is leuk voor de leerlingen op eens te zien wat andere klassen/kinderen doen en het schept een sfeer van één geheel, een team.  Respect, Responsibility en Right choices komen hier ruim aan bod .
Om de zoveel weken wordt er een full school assembly gehouden  - tussendoor houdt men het bij een assembly per syndicate ( vb kobe en eva zitten in het Kowhai Syndicate = de 1ste en 2de jaars/ - Hanne en Nore zitten in het Taupo Syndicate = 7 en 8ste jaars).
Ook ouders zijn welkom op zo'n assembly. Mijn dag is alweer goed gevuld.

dinsdag 15 maart 2011

Weekend 12-13 maart 2011

Het weekend zit erop.  Het is een prachtig weekend geworden - 23°C, helblauwe hemel en windstil.  Hier, in Plimmerton, was er op zaterdag en zondag een viswedstrijd , een 'fishing competition'. Veel boten begeven zich van 's morgensvroeg op het water om tegen de late namiddag terug voet aan wal te zetten met een grote hoeveelheid vis en schaaldieren. 's Avonds wordt de vangst per opbod verkocht en de opbrengst van de verkoop gaat naar de bootclub in Plimmerton.  Ook wij gingen zaterdag naar de visverkoop, gewoon om te zien wat er aan verse vis werd binnengebracht. 
Enorme zeevissen en grote kreeften werden verkocht.  Mijn buurman had ook zo'n immense vis gevangen en gekocht en gisteren heeft hij ons een paar stukken visfilet ,zo groot als een zesrib, cadeau gedaan.

Zondag zijn we een namiddag naar het openlucht zwembad in Waikanae (40min rijden) gegaan. 2 schoolvriendinnetjes, McKenzie en Maia, zijn met ons meegereden.  De 'outdoor pool' in Waikanae is verwarmd.    De kinderen hebben van 14u tot 18u30 in het water gezeten.  Ze hadden met moeite tijd voor een ijsje. 

zondag 13 maart 2011

schoolweg

Elke morgen breng ik de kinderen met de auto naar school.  Het is een 10 minuutjes rijden langs een prachtige groene weg.  Meestal parkeer ik de wagen langs de kust daar de school dichtbij de zee is gelegen.
Als ik terug huiswaarts keer, trakeer ik mezelf elke ochtend op een lekkere koffie, die steeds met veel toewijding is bereid.  Nieuw-Zeelanders houden van een goede koffie.  Overal kan je heerlijke take-away koffie's kopen. 
Het links rijden lukt goed.  Ook het rechts achter het stuur zitten valt goed mee.  Al gebeurt het wel eens dat mijn ruitenwissers beginnen heen en weer te bewegen als ik wil afslaan of dat mijn achterruitwisser in gang schiet als ik mijn lichten wil opzetten.  De bediening aan het stuur is net omgekeerd en af en toe geeft dit verwarring.
Mijn wagen is een kleine monovolume van Toyota - bouwjaar 1997 geloof ik.  Hij rijdt goed maar ik heb er onlangs toch wat kosten aan gehad.  Er zat een fameus lek in het watercircuit (radiator) waardoor de temperatuurmeter maximaal kwam te staan....oververhitting .... gelukkig heb ik het op tijd gemerkt en is het lek tijdig hersteld.

woensdag 9 maart 2011

kamp hanne

Hanne is terug van het schoolkamp.  Ze heeft 3 toffe dagen gehad - een wandeling gedaan met gids door het woud/bos, fietstocht tot aan de Rimutaki summit, kampvuur, in de rivier gespeeld, avondspel, eigen eten klaargemaakt op de bbq,... teveel om op te noemen. Ze heeft er duidelijk van genoten  Op de plaats waar het schoolkamp doorging,  het Kaitoke Regional Park, werd een deel van de film van The Lord of the Rings opgenomen.  Dat alleen al maakt het voor de kinderen speciaal. 
Je voelt dat de herfst stilaan zijn intrede maakt.  Deze morgen slechts 8°C.  Het wordt tijd om 's morgens met een fleece naar school te gaan.  De kinderen op kamp hebben 's nachts duidelijk kou geleden. Hanne heeft zelfs met haar fleece, muts, sjaal en kousen aan geslapen.  Gelukkig schijnt overdag de zon volop zodat het tegen de middag wel terug lekker warm wordt.
Nore en Hanne zijn 'geselecteerd' voor het schoolteam Rugby - meer bepaald het Rippa Rugby Team.  Volgende week dinsdag spelen ze hun eerste match tegen andere scholen.  De hele dinsdag wordt er van 9u30 tot 14u rugby gespeeld.  Ben benieuwd.  Ik hoop dat ze ondertussen de spelregels wat doorhebben.
En vandaag is Nore begonnen aan haar eerste gitaarles.  Elke dag is op school een muzieklerares aanwezig die tijdens de schooluren gitaarles geeft.  Je kan er ook drum, piano, klarinet en keyboard leren. Hier hoef je al deze activiteiten niet na de schooluren te volgen.  De school maakt er graag tijd voor vrij om dit tijdens de lesuren te laten verlopen. 
Op dinsdag volgen de kinderen ook zang ('koor' - wel met moderne liedjes) en Kapa Haka (maori-dans). 
Iedere week valt er iets nieuws te beleven.

zondag 6 maart 2011

aardbeving II

Deze week, letterlijk, een bewogen week achter de rug. Donderdagnacht werd ik om 2u20 gewekt door een aardbeving.  Een schok van 4.7 .  Geen leuke ervaring om dit in het holst van de nacht te beleven.  In plaats van in de deur te gaan staan onder de omkadering, ben ik muisstil in mijn bed blijven liggen, wachtend op wat er nog kan volgen... Mijn grootste bezorgdheid is een tsunami die kan volgen op een aardbeving. Vooral bij aardbevingen in de zee, is er kans op een tsunami.  Gelukkig is het bij die ene schudding gebleven en gelukkig hebben de kinderen het deze keer niet gevoeld.
Op zo'n moment denk ik wel eventjes 'is het wel zinnig hier te willen blijven ?' maar 's anderdaags bij het zien van de zon, de natuurpracht en door er eventjes over gepraat te hebben met de mensen uit de buurt , is het toch wel de moeite om onze stap verder te zetten.  Alleen wil ik dan toch niet dicht bij de zee wonen maar ergens wat hoger of verder gelegen.  Laat ons hopen dat het nu wat rustiger blijft onder de grond...
Donderdag ben ik met de lagere klasjes (year 1 and 2) meegegaan naar Battle Hill.  Een dag vol spelletjes en leerrijke ervaringen.

Vrijdag was er, over heel NZ, een dag georganiseerd om geld in te zamelen voor Christchurch.  De kinderen zijn de ganse dag druk in weer geweest met het maken van allerlei eetbare en niet-eetbare spulletjes die na schooltijd en tijdens de middagpauze werder verkocht.  Het ingezamelde geld wordt gestort op de rekening van Het Rode Kruis.  Er werd ook gevraagd aan iedereen om zich te kleden in rood en zwart, de kleuren van het Rugbyteam van Canterburry (christchurch). 
Nieuw-Zeelanders zijn erg behulpzame, vrijgevige mensen.  Iedereen springt direct ter hulp, zowel financieel als materieel.  Dat is het wat je ook ervaart als je hier rondreist of woont.  Velen zorgen ervoor dat je het goed hebt.
Gisteren, zaterdag, een rustige dag thuis doorgebracht.  Alleen zijn we hier in de buurt bosbessen gaan plukken op een 'blueberry farm', een PYO (pick your own) .  Vorige week hebben we al blueberry muffins gebakken, vandaag proberen we eens een blueberry taart.