vrijdag 18 maart 2011

weeknieuws

De weken vliegen voorbij. Elke week is er iets anders te beleven op school. Ik probeer zoveel mogelijk tijd vrij te maken om de schoolactiviteiten van dichtbij mee te volgen.  Ook de kinderen vinden het fijn als ik er bij ben en de school moedigt ouders aan om zoveel mogelijk deel te nemen aan alle activiteiten.
Zo was er dinsdag een Rugby tornooi ( Rippa Rugby) en zowel Hanne als Nore namen deel aan het 'tournament'.
Verschillende scholen uit de buurt namen het tegen elkaar op.  Rippa Rugby is niet zo ruw als 'touch rugby' en dus veilig om te spelen en vooral' lots of fun'.
Dus heb ik dinsdag aan de zijlijn gesupporterd voor de teams van Plimmerton School.  Mijn aanmoedigingen hebben niet veel uitgemaakt bij de eindscore... de school heeft jammer genoeg verloren.  Hanne vindt deze sport geweldig; ze wil deze sport graag verder spelen buiten de schooluren.  Maar rugby is een zomersport (buiten) en het seizoen loopt nu ten einde.  Binnenkort starten de wintersporten (worden binnen gespeeld - in NZ is dit vooral netball).  Rugby, cricket , netball en tennis zijn hier de favoriete sporten.  Wielrennen en voetbal kennen ze hier nauwelijks.
Woensdag ben ik dan met de eerste jaars (Kobe en Eva) naar Wellington meegegaan naar het Capital E Festival.
Capital E Festival is een 2 weken durend kindertheater.  Elke dag zijn er op verschillende plaatsen in de stad verscheidene voorstelling voor zowel  kleinere (vanaf 4j ) tot oudere kinderen (14j).  Er zijn speciale schoolvoorstellingen.  De school kan dan tegen een voordelig tarief 2 of 3 voorstellingen bijwonen. Theatergezelschappen van buiten NZ zijn ook aanwezig (vooral Australië en Groot-Brittannië).  De school had 2 leuke optredens uitgekozen -ideaal voor de leeftijd van 5 tot 7j.  Wat me vooral weer opviel, was de goede organisatie van het festival en al het extra personeel dat aanwezig is om de dag vlot te laten verlopen.   Bij het boeken van een schoolprogramma wordt er gezorgd voor gratis busvervoer, een hostess staat de school op te wachten aan de busstopplaats en begeleidt de leerlingen en de leerkrachten naar de theaterzaal.  Bij het einde van de voorstelling wordt de school onder begeleiding van dezelfde hostess naar de andere voorstelling gebracht.  Onderweg is er plaats en tijd voorzien voor een 'morning tea-time'.  De kinderen worden goed in het oog gehouden door al dat extra personeel die de toestroom van al die scholen in goede banen leidt . Ook de leerkrachten kunnen genieten van deze uitstap.
In NZ is men sterk in het organiseren en plannen, in snel handelen en problemen oplossen en altijd is er ruim voldoende extra personeel.
Morgen, vrijdag, is er 'full school assembly'.  Dan komt de ganse school samen in de sporthal ( een ruime sporthal met grote tribune) en bespreekt men de werkjes, de taken, de belevenissen ... van alle klassen. Ook worden een aantal leerlingen dan eens extra in de bloemetjes gezet voor hun goede werk, gedrag, hun vooruitgang, hun inzet, bepaalde prestaties buiten de school bv sport,kunst,toneel, .... Het is leuk voor de leerlingen op eens te zien wat andere klassen/kinderen doen en het schept een sfeer van één geheel, een team.  Respect, Responsibility en Right choices komen hier ruim aan bod .
Om de zoveel weken wordt er een full school assembly gehouden  - tussendoor houdt men het bij een assembly per syndicate ( vb kobe en eva zitten in het Kowhai Syndicate = de 1ste en 2de jaars/ - Hanne en Nore zitten in het Taupo Syndicate = 7 en 8ste jaars).
Ook ouders zijn welkom op zo'n assembly. Mijn dag is alweer goed gevuld.