dinsdag 29 maart 2011

maart 2011

De voorbije week en weekend zijn rustig verlopen volgens het normale schema.  Echt rustig is het niet want elke avond na school hebben de kinderen activiteiten gepland. 
De voorbije week hebben Hanne en Nore een lessenpakket omtrent drugs gehad, gegeven door de lokale politie.
Hier worden 'drugs' echt ruim bekeken want ook koffie, sigaretten, wijn behoren tot het pakket. Ik heb er geen zicht op in hoeverre drugs hier een probleem is op de scholen.  Wat wel algemeen gekend is, is problemen met alcoholgebruik.  Alcohol mag niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar.  En deze regel wordt streng toegepast.  Ook aan de kassa in de supermarkt, wordt elke fles die verkocht wordt, gecontroleerd en ingescand door de hoofdverantwoordelijke van de kassa's.  Op verkoop van alcohol is men streng maar aan de andere kant kan je in de supermarkt alle pijnstillers kopen.  Nurofen, panadol,... kan je zomaar uit de rekken halen.  Ook in de apotheek is alles uitgestald zoals in een warenhuis - pijnstillers, oor- & oogdruppels, neusdruppels, vitaminencomplexen, maagtabletten, keelpastilles, hoestsiropen,... e.d. kan je gewoon in je winkelmandje leggen.
Ook wat het milieu betreft, is men bewust bezig met de omgeving en de natuur.  Onbespoten, organic, fairtrade, environmentfriendly... allemaal woorden die je dagelijks tegenkomt of opschriften zoals 'be a tidy kiwi' krijg je vaak te lezen.  Maar in sommige supermarkten krijg je zoveel plastiek zakjes... men springt er echt niet zuinig mee om.  Ook de afvalverwerking is totaal anders dan in België - sorteren doen ze hier niet en ook containerparken zijn er weinig.  Op woensdag is het huisvuilophaling en dan mag je alles buiten zetten : je grijze afvalzakken en een plastiek container gevuld met al de rest (papier, karton, glas, brikken, potjes, blikjes...) . Alles wordt in één afvalwagen gekieperd.  Op school heeft men wel papier en karton vuilbakken maar geen PMD.  Glas- of PMD ophaling apart wordt niet gedaan.  Alleen groente- en tuinafval wordt apart opgehaald. 
Het ideeëngoed van sorteren is nog niet tot hier geraakt.  Nochtans is men hier op heel veel dingen vooruitstrevend.